Οκτώ άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις Ινδοί Σιχ, έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον επτά τραυματίστηκαν στη νέα ένοπλη επίθεση που έγινε χθες, Παρασκευή, στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην Ινδιανάπολη της Ινδιάνας, σε αποθήκη διακίνησης της ταχυδρομικής εταιρίας Φέντεξ (FedEx). Ένας εκ των τραυματιών νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δράστης ο 19χρονος Μπράντον Σκοτ Χολ, πρώην εργαζόμενος στην FedEx, κατά πρώτες πληροφορίες στη συγκεκριμένη αποθήκη. Ο 19χρονος είναι μεταξύ των νεκρών, καθώς αυτοκτόνησε λίγο πριν φτάσει επιτόπου η αστυνομία. Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, το όπλο που χρησιμοποίησε ήταν τουφέκι (rifle).

Στη συγκεκριμένη αποθήκη δουλεύουν περίπου 900 άνθρωποι καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, και πάνω από 100 εργαζόμενοι βρίσκονταν εκεί την ώρα της επίθεσης. Οι περισσότεροι των εργαζομένων στη συγκεκριμένη αποθήκη είναι ινδικής καταγωγής Σιχ, και, όπως ανάφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μέλη της κοινότητας τους στην Ινδιανάπολη, ήταν γνωστό πως εκεί εύρισκαν δουλειά νεοφερμένοι που δεν γνώριζαν καλά αγγλικά. Ο Χολ είχε απολυθεί από την FedEx της Ινδιανάπολης αρχές του 2020.

Οι αρχές της Ινδιανάπολης χαρακτηρίζουν «αναίτια» την επίθεση.

Η αστυνομία έφτασε αργά στην περιοχή, μετά από ενημερωτικό τηλεφώνημα, που πάντως δεν μπορούσαν να κάνουν οι εργαζόμενοι της FedEx, καθώς η εταιρία τους απαγορεύει να έχουν κινητά τηλέφωνα μαζί τους την ώρα της δουλειάς «διότι τους απασχολούν από την εργασία τους». Παράλληλα, όσοι επιβίωσαν της επίθεσης, για τον ίδιο λόγο δε μπορούσαν να ειδοποιήσουν τις οικογένειές τους ότι είναι καλά. Επίσης, πολλές εκ των οικογενειών δεν μπορούσαν να ενημερωθούν από τα ΜΜΕ, λόγω περιορισμένης γνώσης της αγγλικής.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις των αρχών, ο 19χρονος επετέθη αμέσως μόλις βγήκε από το αυτοκίνητό του, και έφτασε από το πάρκινγκ ως το εσωτερικό της αποθήκης, πυροβολώντας στα τυφλά, χωρίς να πει κάτι πριν ή κατά τη διάρκεια της πράξης του.

Η μητέρα του 19χρονου είχε ειδοποιήσει από το Μάρτιο του 2020 τις αρχές ότι ο γιός της «μπορεί να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει δια της αστυνομίας» (suicide by cop), δηλαδή να προβεί σε ενέργεια που θα οδηγήσει στην επιτόπου εκτέλεσή του από αστυνομικούς. Γι’ αυτό και τον Απρίλιο του 2020 ο δολοφόνος και αυτόχειρας είχε ανακριθεί από το FBI και είχε νοσηλευτεί σε ειδική μονάδα κράτησης, αλλά η διάγνωση ανέφερε ότι «δεν εντοπίστηκε καμμία βίαιη εξτρεμιστική ιδεολογία που να υποκινείται από ρατσισμό» («no racially motivated violent extremism ideology was identified»).

Πρόκειται για την τρίτη τέτοιου είδους επίθεση στην Ινδιανάπολη φέτος, ενώ την Παρασκευή ήταν και η 14η επέτειος από την επίθεση στο Πολυτεχνείο της Βιργινίας, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 33 άνθρωποι.

Εκπρόσωποι της FedEx δεν θέλησαν να σχολιάσουν την πολιτική της εταιρίας που απαγορεύει στους υπαλλήλους να έχουν κινητά την ώρα της δουλειάς, αλλά σύμφωνα με το Μπίζνες Ινσάιντερ (Business Insider) επανεξετάζουν την σχετική τους πολιτική.

Την εντολή να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες έδωσε, μετά το φονικό, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που σε μακροσκελές μήνυμά του αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη περιορισμού της οπλοκατοχής.