Σύμφωνα με τη Le Monde, τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμοτρίχ και τον υπουργό Άμυνας Ισραήλ Κατζ, περιλαμβάνουν την κατάργηση των κανονισμών που απαγορεύουν στους Ισραηλινούς πολίτες να αγοράζουν γη στη Δυτική Όχθη.
«Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε σήμερα μια σειρά αποφάσεων (…) που αλλάζουν ριζικά την νομική και πολιτική πραγματικότητα στην Ιουδαία και τη Σαμαρία», ανέφερε η κοινή δήλωση των δύο υπουργών, χρησιμοποιώντας τα βιβλικά ονόματα για τη Δυτική Όχθη.
Ομολογώντας την προσπάθεια εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού, ο Σμοτρίχ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να «εμβαθύνει τις ρίζες μας σε όλες τις περιοχές της Γης του Ισραήλ και να θάψει την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους».
Ο Κατζ με τη σειρά του δήλωσε: «Η Ιουδαία και η Σαμαρία είναι η καρδιά της χώρας και η ενίσχυσή τους είναι υψίστης σημασίας για την ασφάλεια, τα εθνικά και σιωνιστικά συμφέροντα».
Οι «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί το κράτος απαρτχάιντ, προβλέπουν επίσης τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την έκδοση οικοδομικών αδειών για οικισμούς σε τμήματα παλαιστινιακών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Χεβρώνας, από τους δημοτικούς φορείς της Παλαιστινιακής Αρχής στο Ισραήλ.
Το Συμβούλιο Yesha, ένας οργανισμός που εκπροσωπεί την πλειονότητα των εποίκων της Δυτικής Όχθης, επαίνεσε την κίνηση, δηλώνοντας ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε σήμερα, de facto, ότι η Γη του Ισραήλ ανήκει στον εβραϊκό λαό».
Ισραηλινοί έποικοι σε περιοχές που διατηρούσαν τον παλαιστινιακό έλεγχο
Η Παλαιστιακή Αρχή καταγγέλλει τα σιωνιστικά σχέδια, δηλώνει ότι η απόφαση αποσκοπεί στην «ενίσχυση των προσπαθειών προσάρτησης της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης» και «αντικατοπτρίζει μια ανοιχτή προσπάθεια του Ισραήλ να νομιμοποιήσει την επέκταση των εποικισμών, την κατάσχεση γης και την κατεδάφιση παλαιστινιακών ακινήτων».
Σύμφωνα με ανάλυση του Aljazeera, η κίνηση αυτή θεωρείται από τους Παλαιστινίους ως η πιο επικίνδυνη, προς την κατεύθυνση της προσάρτησης και η πιο κρίσιμη απόφαση από την κατάληψη της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ το 1967, καθώς επιτρέπει σε μεμονωμένους Ισραηλινούς εποίκους να κατέχουν γη σε περιοχές που ιστορικά ήταν υπό παλαιστινιακό έλεγχο.
Οι Παλαιστίνιοι μπορούν να χτίζουν μόνο στις Ζώνες Α και Β. Κάθε φορά που προσπαθούν να χτίσουν στη Ζώνη Γ, το Ισραήλ κατεδαφίζει τα κτίρια. Τώρα, αυτή η νέα εξέλιξη θέτει αυτό σε κίνδυνο, αφού άρθρο της απόφασης επιτρέπει στις ισραηλινές αρχές κατοχής να κατεδαφίζουν σπίτια στην Περιοχή Α και στην Περιοχή Β, οι οποίες ιστορικά ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο των Παλαιστινίων.
Δηλαδή, πλέον ισραηλινοί έποικοι θα μπορούν να εγκατασταθούν στα κέντρα των παλαιστινιακών πόλεων, αφού σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, δεν υπάρχει τίποτα που να τους εμποδίζει να αποκτήσουν γη και να μείνουν στο κέντρο της Ραμάλα, για παράδειγμα.
Όλες αυτές οι πρακτικές βέβαια είναι παράνομες σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμφωνίες με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, αλλά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που απαγορεύει σε μια κατοχική δύναμη να μεταφέρει τους πολίτες της στα κατεχόμενα εδάφη.
Σημειώνεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν τις επιδρομές τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συλλαμβάνοντας περισσότερους από δώδεκα Παλαιστίνιους στις επαρχίες της Ραμάλα, της Τζενίν, της Χεβρώνας και της Ναμπλούς μέσα σε λίγες ώρες.
Η Ιορδανία καταδικάζει τα νέα μέτρα του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως «παράνομα»
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας χαρακτήρισε τους νέους κανόνες «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και επίθεση στο δικαίωμα των Παλαιστινίων για ένα ανεξάρτητο κράτος.
Το υπουργείο δήλωσε ότι η Ιορδανία «καταδικάζει έντονα τις παράνομες αποφάσεις και τα μέτρα που έλαβε το Ισραήλ για να επιβάλει την παράνομη ισραηλινή κυριαρχία, να εδραιώσει τις δραστηριότητες εποικισμού και να επιβάλει μια νέα νομική και διοικητική πραγματικότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη».
Τα μέτρα αυτά συνιστούν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, υπονόμευση της λύσης των δύο κρατών και επίθεση στο αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να ιδρύσει το ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος του στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ», ανέφερε ακόμα, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «δεν έχει κυριαρχία επί των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών».
Η Ιορδανία επανέλαβε την «απόλυτη απόρριψη και καταδίκη» των μονομερών, παράνομων και άκυρων μέτρων στη Δυτική Όχθη και προειδοποίησε ότι οι πολιτικές της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ τροφοδοτούν κύκλους βίας και αστάθειας στην περιοχή.