Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε την Πέμπτη (5/6) ότι 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα. Την ίδια στιγμή, το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, γνωστοποίησε πως επανεκκίνησε τη διανομή γευμάτων. Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του, η κατάσταση είχε εκτραχυνθεί, με πολίτες που περίμεναν να παραλάβουν τρόφιμα να δολοφονούνται από τον ισραηλινό στρατό.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την επιστροφή των σορών δύο Ισραηλινοαμερικανών ομήρων στο Ισραήλ, στο τέλος κοινής επιχείρησης του στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ.

«Ήμασταν ανοιχτοί για διανομές σήμερα», δήλωσε το γραφείο Τύπου του GHF στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέροντας τη διανομή 1,4 εκατομμυρίων γευμάτων. Ο οργανισμός, ο οποίος έχει δεχτεί επικρίσεις για εξυπηρέτηση στρατιωτικών σκοπών του Ισραήλ, είχε προσωρινά αναστείλει τις διανομές την Τετάρτη λόγω «ανακαινίσεων» και «αναδιοργάνωσης».

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα παραμένει κρίσιμη, καθώς ο πληθυσμός υποφέρει από πείνα λόγω του πολύμηνου αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ. Ο αποκλεισμός αυτός χαλάρωσε ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα, όμως δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά τις συνθήκες επιβίωσης.

«Αυτό το Έιντ αλ-Άντχα έχει γεύση αίματος», δήλωσε με απόγνωση ο Σάμι Φέλφελ από το βόρειο τμήμα της Γάζας, παραμονή της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής, την οποία οι κάτοικοι περνούν για άλλη μια φορά ανάμεσα στα ερείπια και το πένθος.

Το GHF ξεκίνησε τις διανομές γευμάτων στις 27 Μαΐου, όμως από την πρώτη ημέρα ο ισραηλινός στρατός σφάγιασε αμάχους, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Παράλληλα, περίπου 100 εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) διαδήλωσαν στη Γενεύη, καταγγέλλοντας το σύστημα βοήθειας ως «απάνθρωπο» και κατηγορώντας το Ισραήλ για «στρατιωτικοποίηση» της ανθρωπιστικής δράσης.

Η Ισραηλινή σφαγή στη Γάζα εντάθηκε στα μέσα Μαΐου με στόχο –όπως δηλώνει η κυβέρνηση Νετανιάχου– «την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων, την πλήρη κατάληψη του θύλακα και την εξουδετέρωση της Χαμάς», με τη διεθνή κοινότητα να κάνει λόγο για εθνοκάθαρση και ξεριζωμό των Παλαιστινίων.

Έμμεσες διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέσω Κατάρ, Αιγύπτου και ΗΠΑ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αποδώσει καρπούς.