Ακόμη μία καταγγελία εις βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, είδε το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για ακόμη μία σεξουαλική κακοποίηση, αυτή τη φορά εις βάρος ενός 15χρονου τότε παιδιού, που φαίνεται να έλαβε χώρα στις 13 Φεβρουαρίου του 2013 στην Κύπρο, με τον 23χρονο πλέον άνδρα να αναφέρει ότι δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει την τραυματική εμπειρία, ενώ οι γονείς του δεν γνωρίζουν όσα έχει περάσει.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε εκπομπή του Star, με την οποία επικοινώνησε μέσω social media ο νεαρός, ο ίδιος συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Δ. Λιγνάδη στην ηλικία των 15 ετών, μετά από την θεατρική παράσταση «Το ξύπνημα της άνοιξης», που σκηνοθετούσε ο ηθοποιός, και την οποία είχε πάει να παρακολουθήσει.

Βάσει όσων μετέφεραν οι παρουσιαστές της εκπομπής, ο νεαρός καταγγέλλει πως είχε καθίσει στην τρίτη σειρά για να παρακολουθήσει την παράσταση, και κατά τη διάρκειά της αισθάνθηκε επίμονο πάνω του το βλέμμα ενός ανθρώπου, που φέρεται να είναι ο Δ. Λιγνάδης. Μετά τη λήξη της παράστασης, κι ενώ ετοιμαζόταν να φύγει, ένιωσε ένα άγγιγμα στην πλάτη του από τον Δ. Λιγνάδη, τον οποίο ο νεαρός μέχρι τότε δεν γνώριζε. Ο σκηνοθέτης του συστήθηκε, με αποτέλεσμα ο νεαρός να ενθουσιαστεί, καθώς «ήταν η πρώτη φορά που γνώριζε έναν διάσημο σκηνοθέτη από κοντα», όπως μεταφέρει η εκπομπή.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την καταγγελία, o σκηνοθέτης του πρότεινε να πάνε σε χώρο του θεάτρου, στον οποίο τελικά πήγαν μαζί. Σύμφωνα με τους παρουσιαστές της εκπομπής του Star, επρόκειτο για τον ξενώνα του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), που είχε παραχωρηθεί στον Δ.Λιγνάδη για τη διαμονή του, και όπως καταγγέλλει ο 23χρονος, ο χώρος ήταν πολύ σκοτεινός χώρος με μία μόνο λάμπα. Ο σκηνοθέτης ξεκίνησε να του μιλάει για τις τέχνες, ενώ του είπε πως πιστεύει ότι θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ καλός ηθοποιός, σε περίπτωση που ήθελε να μαθητεύσει κοντά του και πως θα μπορούσε να τον γνωρίσει σε πολλούς σκηνοθέτες και άλλους γνωστούς ηθοποιούς. Η εξέλιξη της συζήτησης είναι ανατριχιαστική, καθώς φαίνεται πως ο Δ. Λιγνάδης είπε στον νεαρό ότι «είναι σφιγμένος» και πως πρέπει να χαλαρώσει, του ζήτησε να ξαπλώσει για να του κάνει μασάζ, και τότε έλαβε χώρα η κακοποίησή του.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Φιλελεύθερος Κύπρου», μία ημέρα μετά την συνομιλία του με την εκπομπή του Star ο 23χρονος μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της Λάρνακας με τον δικηγόρο του. Η καταγγελία του αναμένεται να διαβιβαστεί στο Ειδικό Κλιμάκιο για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στο χώρο της εκκλησίας, της πολιτικής, του πολιτισμού και του αθλητισμού, που έχει συσταθεί από το Αρχηγείο της Αστυνομίας. Σύμφωνα, επίσης, με όσα μετέφερε η εκπομπή, ο νεαρός, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει στις κυπριακές αρχές, αναμένεται να επανέλθει με νέα γεγονότα, που συνέβησαν το 2016.

Υπενθυμίζεται πως το αίτημα του Δημήτρη Λιγνάδη για εξαίρεση της 19ης ανακρίτριας, που χειρίζεται την υπόθεση του κατηγορούμενου για κατά συρροήν βιασμούς ανηλίκων, απορρίφθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Οι δικαστές έκριναν ως σύννομες όλες τις ενέργειες της δικαστικής λειτουργού, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα Γιάννη Πιέρρου. Το δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο της δικογραφίας ότι ο τρόπος που διενεργείται η διαδικασία, με την υποβολή ερωτήσεων σε μάρτυρες και κατηγορούμενους, ενέχει σαφείς ενδείξεις μεροληψίας, και ως εκ τούτου δεν θεμελιώνεται λόγος εξαίρεσης.