X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Νέα κατάθεση Παπαγγελόπουλου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συμβιβασμό ΗΠΑ-Novartis

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός Novartis - ΗΠΑ και η ομολογία της φαρμακοβιομηχανίας ότι ακολουθούσε παράνομες και αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα και διέφθειρε κυβερνητικούς αξιωματούχους, οδήγησε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή να ζητήσουν επανασύγκλησή της, καθώς και να καταθέσει εκ νέου ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ανάμεσα σε άλλα, βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως «δεν είναι νοητή από ποινικοδικονομική άποψη και δυνατή εν τοις πράγμασι (χωρίς επίσημη μετάφραση και νόμιμη απόκτηση αυτού ως νομίμου αποδεικτικού μέσου) η σύνταξη πορίσματος στην προθεσμία που έχει παρασχεθεί, δηλαδή μέχρι την 15η Ιουλίου 2020».
Νέα κατάθεση Παπαγγελόπουλου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συμβιβασμό ΗΠΑ-Novartis
George Vitsaras / SOOC
|

Σύγκληση της Προανακριτικής και νέα κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ζητούν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή με αφορμή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ΗΠΑ – Novartis και τις αναφορές περί διαφθοράς και χρηματισμού Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων. Βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλαν επιστολή στο προεδρείο της Προανακριτικής, ζητώντας σύγκληση της Επιτροπής και νέα κατάθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου με βάση τα όσα σημειώνονται στον συμβιβασμό για το σκέλος που αφορά στη χώρα μας.

Διαστρέβλωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Novartis με κυβερνητική βούλα

Ζητούν παράλληλα, να τεθεί ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο για το κατά πόσον είναι νόμιμη η προσκόμιση εγγράφων στην Επιτροπή από μάρτυρες που έχουν εξετασθεί, αλλά και για το αν μπορούν να παραδοθούν οι πορισματικές εκθέσεις των κομμάτων χωρίς ο εξωδικαστικός συμβιβασμός να καταστεί νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο, με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική να επισημαίνουν πως δεν μπορούν να παραδώσουν πόρισμα χωρίς την επίσημη μετάφραση και τη νόμιμη απόκτηση του συμβιβασμού ως νομίμου αποδεικτικού μέσου.

Η προανακριτική – «κατοχικό δικαστήριο» και ο «λύκος που φυλάει τα πρόβατα»

Αναλυτικά η επιστολή:

Π Ρ Ο Σ

ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΑ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΤΥΧΟΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΠ/ΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ.

Α Ι Τ Η Σ Η

Των: 1.Σπυρίδωνος Λάππα, Εισηγητή, 2. Θεοδώρας Αυγέρη, 3. Ιωάννη Γκιόλα, 4. Ιωάννη Ραγκούση και 5. Θεόφιλου Ξανθόπουλου, Βουλευτών Σύριζα και μελών της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Ως γνωστόν με την από 8.10.2019 απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής συγκροτήθηκε, μετά από πρόταση 30 Βουλευτών του κόμματος της ΝΔ, Επιτροπή Προτακαταρκτικής Εξέτασης σύμφωνα με τις διατάξεις 156 επ. του ΚτΒ για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αδικημάτων από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ενώ μετά από νέα πρόταση 30 Βουλευτών του ιδίου κόμματος και απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής την 19.5.2020 αποφασίστηκε η διερεύνηση τυχόν τέλεσης από τον ίδιο πρώην υπουργό και νέων αδικημάτων, για τα οποία η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης καλείται να προβεί σε συλλογή αποδεικτικών στοιχείων που να συγκροτούν την έννοια «των επαρκών ενδείξεων», με βάση τα οποία θα αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής εάν θα ασκήσει ή όχι ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού.

Ως γνωστόν η Επιτροπή(Προκαταρκτικής Εξέτασης) περάτωσε τις εργασίες αποδεικτικής ποινικής διαδικασίας στις 25.06.2020 με το πέρας της παροχής εξηγήσεων από τον φερόμενο ως ύποπτο Δημ. Παπαγγελόπουλο, ενώ μετά τη διατύπωση του νέου «διευρυμένου κατηγορητηρίου»(έτσι αποκαλούμενης της σχετικής πρότασης των 30 Βουλευτών της ΝΔ)η Επιτροπή μας δεν δέχθηκε πρόταση και δική μας, αλλά και του κ. Παπαγγελόπουλου, για εξέταση συγκεκριμένων μαρτύρων, οι οποίοι εκ τις θέσεως και της ιδιότητάς τους γνώριζαν άριστα και πρόσωπα και πράγματα που συνδέονται άμεσα με τα αδικήματα που φέρεται να τέλεσε ο «ύποπτος».

Επειδή μετά το πέρας της διαδικασίας αυτής της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε ένα μείζον γεγονός που απασχολεί και τη χώρα, αλλά χωρίς υπερβολή θα λέγαμε βάσιμα ότι απασχολεί την οικουμένη, και αυτό ασφαλώς είναι ο Συμβιβασμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ με τη Novartis, η οποία ομολόγησε ότι την περίοδο 2012-2015 μετέρχονταν αθέμιτες και παράνομες πρακτικές για την προώθηση των συμφερόντων της στην Ελλάδα και δέχθηκε να καταβάλει το ιλιγγιώδες πρόστιμο των 310.000.000 δολαρίων, υπάρχει αναγκαιότητα κ. Πρόεδρε να αποφασίσετε τα εξής τα οποία και ζητάμε ως ομάδα Σύριζα:

1ον. Να υπάρξει άμεσα η κατά τον πλέον επίσημο τρόπο ακριβής μετάφραση του εγγράφου του παραπάνω Συμβιβασμού, είτε με αυτοτελές αίτημα προς την μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, είτε με την υποβολή αιτήματος προς την Εισαγγελία Διαφθοράς, εφόσον και η ίδια επιδιώκει την μετάφραση αυτή, να μας διαβιβάσει επίσημο αντίγραφο του επισήμως μεταφρασμένου εγγράφου.

2ον. Αμέσως με τη λήψη του παραπάνω επισήμου αντιγράφου του προαναφερομένου Συμβιβασμού να προβείτε στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής, αφενός για να συζητήσει επί του περιεχομένου του Συμβιβασμού και αφετέρου, αυτό ως έγγραφο να αποτελέσει νέο αποδεικτικό στοιχείο, του οποίου θα κάνουμε χρήση στη σύνταξη του πορίσματος της Επιτροπής.

3ον. Ταυτόχρονα με την σύγκληση της Επιτροπής, να προσκληθεί και να παρευρεθεί σε αυτήν και ο φερόμενος ως ύποπτος Δημ. Παπαγγελόπουλος, προκειμένου να τοποθετηθεί -ως έχει δικαίωμα- επί του περιεχομένου του εγγράφου του Συμβιβασμού, το οποίο ασφαλώς κατέχει εξέχουσα πλέον θέση στο αποδεικτικό υλικό και επιδρά καταλυτικά στο σύνολο των κατηγοριών που τον βαρύνουν.

4ον. Να υποβληθεί ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για να αποφανθεί για δύο ζητήματα:

α) εάν νομίμως και προσηκόντως η Επιτροπή δια του προέδρου της δέχεται υπομνήματα και έγγραφα από μάρτυρες που ήδη έχουν εξεταστεί ενόρκως ενώπιόν της, ιδίως δε έγγραφα και υπομνήματα μετά την αναστολή λειτουργίας και συνεδριάσεων της 25η Ιουνίου 2020

β)εάν μπορεί να παραδοθούν οι πορισματικές εκθέσεις των ομάδων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή χωρίς να έχει προηγουμένως μεταφραστεί αρμοδίως και επισήμως, χωρίς να καταστεί νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς να σχολιαστεί από αυτές (ομάδες κομμάτων) το έγγραφο του προαναφερόμενου Συμβιβασμού Υπουργείου Δικαιοσύνης και Επιτροπής Κεφααλαιογαράς ΗΠΑ-Νovartis.

Με βάση το γεγονός αυτό ασφαλώς και δεν είναι νοητή από ποινικοδικονομική άποψη και δυνατή εν τοις πράγμασι (χωρίς επίσημη μετάφραση και νόμιμη απόκτηση αυτού ως νομίμου αποδεικτικού μέσου)η σύνταξη πορίσματος στη προθεσμία που έχει παρασχεθεί, δηλαδή μέχρι την 15η Ιουλίου 2020.

Με Εκτίμηση

Σπύρος Λάππας, Εισηγητής, Δώρα Αυγέρη, Ιωάννης Γκιόλας, Ιωάννης Ραγκούσης


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις