Μιλώντας στη «Νέα Σελίδα» ο υπουργός Επικρατείας προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση και μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνει και το δεύτερο βήμα για έξοδο στις αγορές. Διαβεβαιώνει επίσης ότι το 2019 θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα μέτρα και αντίμετρα και αναλύει τα τρία μέτωπα στα οποία θα ρίξει όλες τις δυνάμεις της η κυβέρνηση.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες της κυβέρνησης πρόκειται να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και αποδέσμευση από την ανάγκη δανεισμού από τον ΕSM, επιτάχυνση της ανάκαμψης και ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθούς και η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.
 

Ανταπόκριση από την έξοδο στις αγορές

 
«Οι επενδυτές ήδη έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται και αυτό φαίνεται από την ανάκαμψη όλων των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας (..) αυτό που προέχει τώρα είναι να αξιοποιηθεί το μομέντουμ ώστε να προσανατολιστούν τα επενδυτικά κεφάλαια σε επενδύσεις που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία» είπε ο Δ. Τζανακόπουλος αναφορικά με τις επενδύσεις και την έξοδο στις αγορές.

«Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί το σχέδιο για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και έχει θέσει τόσο κλαδικές όσο και τοπικές προτεραιότητες, τις οποίες θέτει στο δημόσιο διάλογο μέσα από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Για πρώτη φορά λοιπόν η χώρα πορεύεται με ένα συμπαγές αναπτυξιακό σχέδιο και όχι με κριτήριο την ενίσχυση φίλων και συνοδοιπόρων. Αυτό το βλέπουν οι επενδυτές και το αξιολογούν θετικά» πρόσθεσε.

με αφορμή όσα αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης, επισημαίνει ότι ήταν η μάχη ενός ολόκληρου λαού και κρίθηκε στο πεδίο των συσχετισμών δύναμης. «Δεν ήταν αγώνας που θα μπορούσε να έχει αλλάξει αποτέλεσμα με εξυπνάδες (?) Το ότι η ΝΔ αξιοποιεί τον κ. Βαρουφάκη είναι πασιφανές. Δεν θεωρώ ότι ο ίδιος το επιδιώκει, αλλά σίγουρα το αποδέχεται» σημείωσε.

Στην καταληκτική ερώτηση ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα από την πρώτη κυβερνητική διετία, ο Δ. Τζανακόπουλος επιλέγει να εστιάσει στις αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης που «προϋποθέτουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», αλλά και ότι στη διαπραγμάτευση οι δανειστές δεν είναι παντοδύναμοι. «Όλα εξαρτώνται από τους συσχετισμούς», κατέληξε.