Αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο στόχος για συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ή τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου κορυφής 18 -19 Δεκεμβρίου είναι ακόμη στον «αέρα»
Για κλιμάκωση των πιέσεων των δανειστών προς την Ελλάδα τις επόμενες 30 ημέρες προϊδεάζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τα οποία αναμένουν πως οι «δηκτικές» αναφορές αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία θα είναι εφεξής τακτικές, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν άλλωστε τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στην κυπριακή εφημερίδα ο «Πολίτης», ο οποίος ανέφερε ότι αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν υπάρξει συμφωνία, η χώρα μας θα χάσει τη δόση του 1,8 δισ. ευρώ που αναμένει από τον EFSF, ενώ θα πρέπει να επιστρέψει και τα αδιάθετα ομόλογα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύψους 11,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος που επικαλείται το in.gr, ο μόνος που βγαίνει χαμένος από την μη επέκταση των ομολόγων του ΤΧΣ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει εξαγγείλει πως θα χρησιμοποιήσει 3 δισ. ευρώ από τα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψει το κόστος της «σεισάχθειας» που περιλαμβάνει το πρόγραμμά του.
Με βάση όσα είπε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, είναι προς το συμφέρον όλων η αξιολόγηση να κλείσει ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την αξιολόγηση της τρόικας να επεκτείνεται έως τις αρχές Μαρτίου, δηλαδή μετά το ορόσημο της προεδρικής εκλογής, είπε πως αυτό είναι «απολύτως απίθανο, αν όχι αδύνατον».
Ο αξιωματούχος ανέφερε πως οι αγορές πρέπει να ακούσουν καλά νέα από την Ελλάδα, κάτι που όλοι οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα το γνωρίζουν.
Πρέπει να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο η Ελλάδα να απολέσει τη δόση του 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα χρήματα αυτά συνοδεύονται από μεικτό επιτόκιο.
Εάν η 1η Ιανουαρίου 2015 βρει την Ελλάδα χωρίς προληπτική χρηματοπιστωτική γραμμή και χωρίς συμφωνία με την τρόικα (κάτι που σημαίνει πως οι δόσεις δεν θα έχουν εκταμιευθεί) η κατάσταση δεν θα είναι μη ελεγχόμενη, καθώς έχει ήδη σχηματισθεί «μαξιλάρι» ασφαλείας που υπό φυσιολογικές συνθήκες επαρκεί έως και τα τέλη Μαρτίου 2015
Ένα από τα «καυτά» ζητήματα είναι η απαίτηση της τρόικας να εφαρμοστεί από το 2015 το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και όχι από το 2016 που έχει αιτηθεί το Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ωστόσο, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή φοβούμενη τη θύελλα που θα προκαλέσει το νέο μεγάλο «ψαλίδι» στις αποδοχές των νεοεισερχομένων αλλά και σε όσους έχουν χαμηλά προσόντα.
Στην κατεύθυνση της αναθεώρησης και μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια κινούνται οι «συνιστώσες» της τρόικας, λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και της αδυναμίας της εγχώριας οικονομίας να υποστηρίξει την αναγκαία ισχυρή ανάπτυξη, αναφέρει ο Γ. Αγγέλης σε άρθρο του στο capital.gr.
Οι στόχοι προς αναθεώρηση αφορούν το 2015 και στο 2016 που προβλέπεται να είναι αντίστοιχα 3% του ΑΕΠ και 4,5% του ΑΕΠ. Αλλά η προσαρμογή θα επηρεάσει και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2021.
Στην αντίληψη αυτή φαίνεται να συγκλίνουν πλέον και από την πλευρά της Κομισιόν, υπηρεσιακά στελέχη της οποίας εκτιμούν ότι οι στόχοι που έχουν ενσωματωθεί στο μνημόνιο είχαν στηριχθεί σε μία διαφορετική εκτίμηση για το διεθνές (ευρωπαϊκό) περιβάλλον αλλά και την ασθενή δυναμική της αντίδρασης της εγχώριας οικονομίας στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να κλείσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας όλες τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες, την ώρα που οι σχέσεις των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση έχουν περιέλθει σε τέλμα, όπως φαίνεται και από τις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις.