Διασώστες δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά και δύο γυναίκες. Το τηλεοπτικό δίκτυο των σιιτών ανταρτών Χούτι που ελέγχουν τη Σανάα κατηγόρησε τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία για τους βομβαρδισμούς αυτούς που σημειώθηκαν στις 03:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Όπως καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNHCR), ο ίδιος συνασπισμός ευθύνεται για τον θάνατο 42 αμάχων, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, το διάστημα 14 με 24 Αυγούστου. Ο απολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει τα χθεσινά θύματα. Σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του AFP, από την αεροπορική επιδρομή καταστράφηκαν δύο κτίρια στην Φατζ Άταν, μια συνοικία στη νότια Σανάα, η οποία ελέγχεται από το 2014 από τους Χούτι.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος και θλιμμένος από τα πλήγματα της προηγούμενης νύχτας», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στην Υεμένη Κάρλος Μορατσάνι, αφού μετέβη στο σημείο της επίθεσης. «Μια τέτοια απώλεια αμάχων είναι φρικτή και αντίθετη στις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου για τις ένοπλες συγκρούσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία απευθύνθηκε επέκρινε τους αξιωματούχους του ΟΗΕ έπειτα από αυτή «τη νύχτα φρίκης», επικρίνοντας την απόφασή τους να αποσύρουν πέρυσι τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό από τον μαύρο κατάλογο με τις κυβερνήσεις και τις οντότητες που δεν σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών, έπειτα από τις πιέσεις που άσκησε το Ριάντ. Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλκι, επεσήμανε ότι «ερευνώνται οι καταγγελίες των μέσων για μια επιδρομή της αεροπορίας του συνασπισμού εναντίον ενός σπιτιού στη Φατζ Άταν».

Οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ φόρο στον πόλεμο στην Υεμένη μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι που είναι πιστοί στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και στις δυνάμεις του νυν προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουν Χάντι που υποστηρίζονται από τον αραβικό συνασπισμό. Ο αραβικός συνασπισμός έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι βάζει στο στόχαστρό του αμάχους. Χθες ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 58 άμαχοι σκοτώθηκαν την εβδομάδα από τις 17 ως τις 24 Αυγούστου, κατηγορώντας τον συνασπισμό ότι ευθύνεται για τον θάνατο 42 εξ αυτών.

«Το 2017 ο αριθμός των επιδρομών ανά μήνα είναι τριπλάσιο από τον περσινό και οι ένοπλες συγκρούσεις που καταγράφονται μηνιαίως περισσότερες από διπλάσιες», επεσήμανε ο Στέφεν Ο’ Μπράιεν αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις. Από τον Μάρτιο του 2015 περίπου 8.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη και 48.000 έχουν τραυματιστεί μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, ενώ έχει προκληθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με επιδημία χολέρας, αλλά και την απειλή λιμού στη χώρα.

Θυσίες αμάχων για το πετρέλαιο

H Υεμένη είναι μία μικρή αραβική χώρα στη δυτική Ασία, έχει πληθυσμό 25 εκατ και συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν. Διεθνείς μελέτες του ΟΗΕ την χαρακτηρίζουν ως τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου και την έβδομη πιο ανασφαλή χώρα στον κόσμο όσον αφορά την τροφή. Η κατάσταση χειροτέρεψε μετά τις αναταραχές που ξεκίνησαν το 2011 και από τότε ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την Υεμένη σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης, από τις μεγαλύτερες του κόσμου, που περιλαμβάνει ακόμα και την πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Ωστόσο παρά το μικρό της μέγεθος και τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης, η Υεμένη είναι μία χώρα σημαντικής γεωπολιτικής σημασίας στην περιοχή. Όπως τονίζει το Wikileaks, καθημερινά μέσω των εδαφών της περνάει το 11% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενώ από τα λιμάνια της στην Αραβική Θάλασσα περνάει ένα επιπλέον ποσοστό 20% πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Επομένως, το πετρέλαιο είναι η αιτία για την οποία οι δύο αυτές χώρες ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του καθεστώτος στην περιοχή.

Βομβαρδισμοί με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο το Wikileaks διέρρευσε πάνω από 500 απόρρητα έγγραφα από την αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη. Το TPP, ως επίσημος συνεργάτης του Wikileaks, είχε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα πριν από την ημέρα δημοσίευσης τους. Σύμφωνα με τα όσα ήταν μέχρι τότε γνωστά, οι ΗΠΑ προσέφεραν μόνο «πληροφοριακή και λογιστική» βοήθεια στην πρώην κυβέρνηση της Υεμένης. Ωστόσο, τα έγγραφα που δημοσιεύει το Wikileaks αποδεικνύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξοπλίζουν στρατιωτικά το καθεστώς του Χάντι, παρά τις πενιχρές του επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομία της χώρας.

Μεταξύ των όσων αποκαλύπτουν τα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας, είναι ότι οι ΗΠΑ πωλούν στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην έκπτωτη κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις των ανταρτών που επαναστάτησαν εναντίον της από το 2011. Το 2015, μία συμμαχία εννέα χωρών της Μέσης Ανατολής, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, εισέβαλαν στη χώρα με σκοπό να επηρεάσουν την έκβαση του εμφυλίου πολέμου υπέρ της προηγούμενης κυβέρνησης. Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος συνεργάτης των ΗΠΑ όσον αφορά το εμπόριο όπλων, ενώ μάλιστα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα οι πωλήσεις όπλων και εξοπλισμού σε αυτήν πολλαπλασιάστηκαν.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ στην Υεμένη όμως δεν είναι μόνο άμεση, με την προμήθεια όπλων στην πρώην κυβέρνηση, αλλά και έμμεση, με το εμπόριο όπλων στη Σαουδική Αραβία. 

Διαβάστε αναλυτικά: Ο άγνωστος πόλεμος των ΗΠΑ

Συντριβή ελικοπτέρου του αμερικανικού στρατού

Παράλληλα την Παρασκευή,  ένα ελικόπτερο Black Hawk του αμερικανικού στρατού συνετρίβη χθες Παρασκευή στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης στη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής αποστολής και έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό ενός στρατιώτη, ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ.

Η Centcom ανακοίνωσε ότι πέντε στρατιώτες που επέβαιναν στο ελικόπτερο έχουν διασωθεί μετά τη συντριβή, η οποία σημειώθηκε περίπου 30 χιλιόμετρα στα ανοικτά των νότων ακτών της Υεμένης στις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) χθες.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται. «Όταν σημειώθηκε το συμβάν, το ελικόπτερο δεν πέταγε πολύ ψηλά πάνω από το νερό», δήλωσε ο συνταγματάρχης Τζον Τόμας εκπρόσωπος της CentCom. Οι ΗΠΑ διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της αλ Κάιντα στην Υεμένη, με τουλάχιστον 80 να έχουν εξαπολυθεί από το τέλος Φεβρουαρίου.