Όπως αναφέρει η «Wall Street Journal», με ανταπόκρισή της από την Ουάσιγκτον, ο Τσαρλς Κόλινς, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για διεθνείς χρηματοπιστωτικές υποθέσεις, πραγματοποιεί επίσκεψη σε Ελλάδα και Ιταλία, από σήμερα έως και την Πέμπτη, με σκοπό να συζητήσει τις προσπάθειες για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών στέλνει σε Αθήνα και Ρώμη υψηλό αξιωματούχο του στο πλαίσιο της άσκησης πιέσεων προς την Ευρώπη για τον έλεγχο της επιδεινούμενης κρίσης χρέους, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή κρίση απειλεί με διάλυση την ευρωζώνη, όπως και την εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι ΗΠΑ έχουν κατ' επανάληψη εκφράσει τη δυσθυμία τους, τονίζεται χαρακτηριστικά, για τη βραδύτητα με την οποία αντιμετωπίζουν την κρίση οι Ευρωπαίοι.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, ο Τσαρλς Κόλινς προτίθεται να συζητήσει με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις. Μεταξύ των μέτρων που έχουν κατ' επανάληψη ζητήσει οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ενίσχυση των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης και η επίσπευση της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ευρώπη διαθέτει τα μέσα για τον έλεγχο της κρίσης.
Ο πρώην υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ και νυν επικεφαλής του «Ινστιτούτου Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία» στην Ουάσιγκτον, Φρεντ Μπέργκστεν, υποστηρίζει ότι το ταξίδι του Τσαρλς Κόλινς έχει διττό στόχο: τη συγκέντρωση πληροφοριών, από τη μία πλευρά, αλλά και την αποστολή μηνύματος προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
«Προσπαθούν (οι Αμερικανοί αξιωματούχοι) να ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές, τόσο τις δανειζόμενες χώρες, όπως την Ελλάδα, αλλά και τις πιστώτριες, όπως τη Γερμανία, για πιο αποφασιστική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους ώστε να καθησυχασθούν οι αγορές και να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια και αμερικανική οικονομία», δήλωσε ο κ. Μπέργκστεν, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα την «καταλυτική επίδραση» που έχει η επιρροή των ΗΠΑ στις αποφάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να μάθει ποιος ακριβώς είναι ο εκτροχιασμός του ελληνικού προγράμματος και εάν πράγματι θα μπορούσε να οδηγήσει στη διακοπή της βοήθειας από την τρόικα.