Από τους 22 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Bloomberg, οι 17 προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ξαναρχίσει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, ενώ μόνο ένας υποστήριξε ότι θα προχωρήσει σε νέα «ένεση» ρευστότητας προς τον τραπεζικό κλάδο μέσω τριετών δανείων. Εννέα οικονομολόγοι είπαν, ωστόσο, ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να εξετάσει την πιθανότητα να χορηγήσει στις τράπεζες δάνεια μικρότερης διάρκειας, μονοετή ή διετή.
«Οι πιέσεις των αγορών θα αναγκάσουν κάποια στιγμή την ΕΚΤ να ξαναρχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά όχι άμεσα», σχολίασε ο Κεν Γουάτρετ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρωζώνη στην BNP Paribas στο Λονδίνο, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα που διενεργήθηκε 11-12 Απριλίου. Ομως, όπως είπε, η επίτευξη συναίνεσης στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για το συγκεκριμένο θέμα θα είναι κάτι δύσκολο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει διχάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, με τους Γερμανούς ιδίως να υποστηρίζουν ότι χάνονται τα όρια μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Ομως, μετά την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν οικονομολόγοι που υποστηρίζουν ότι τα τριετή δάνεια της ΕΚΤ δεν αποτελούν λύση, αφού τα προβλήματα επιμένουν.
Ολα δείχνουν πως οι πρόσφατες πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα τοξικές για τις τράπεζες και δεν έχουν αποτέλεσμα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Νίξον, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στη Societe Generale στο Λονδίνο και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ.
Αναζωπυρώνεται η ανησυχία με την άνοδο του κόστους δανεισμού της ευρωπεριφέρειας
Η απόδοση του δεκαετούς τίτλου του ισπανικού Δημοσίου εκτινάχθηκε στο 5,99% την εβδομάδα που πέρασε, πλησιάζοντας τα επίπεδα που οδήγησαν στη διάσωση Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Επίσης, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας μέσω τριετών τίτλων την Πέμπτη αυξήθηκε πάνω από 1 ποσοστιαία μονάδα.
Η κατάσταση στην αγορά ομολόγων παρουσίασε σημαντική βελτίωση μετά τις πράξεις αναχρηματοδότησης στις οποίες προχώρησε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, αφού οι τράπεζες χρησιμοποιήσαν μέρος των κεφαλαίων που πήραν από την ΕΚΤ για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα. Ομως, ο αντίκτυπος αυτών των κινήσεων έχει αρχίσει να σβήνει και οι τράπεζες μένουν, για μία ακόμη φορά, έχοντας στην κατοχή τους τίτλους που οι επενδυτές φοβούνται. Μάλιστα, το γεγονός αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο και στις μετοχές τους.
Ετσι, πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν μάλλον σίγουρο ότι η κρίση θα αναγκάσει την ΕΚΤ να παρέμβει και πάλι για να σώσει την κατάσταση.