Η αποχώρηση της βουλευτού Ιντίτ Σιλμάν, του κόμματος Γιάμινα, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, χθες, έχει οδηγήσει σε νέα κυβερνητική κρίση το Ισραήλ, καθώς τώρα ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέχει 60 στις 120 έδρες του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ), και οποιαδήποτε απόφαση από δω και πέρα ουσιαστικά ελέγχεται από την αντιπολίτευση, στην οποία τον πρώτο ρόλο έχει ο Βενιαμίν Νετανιάχου, που εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την αποχώρηση και «καλοσώρισε στο εθνικό στρατόπεδο» προσκαλώντας μάλιστα «όλους τους βουλευτές της δεξιάς» να την ακολουθήσουν, γιατί ο ίδιος τους περιμένει «με την αγκαλιά ανοιχτή». 

Η βουλευτής (φωτό) που αποχώρησε, χωρίς να έχει ανακοινώσει σε κανέναν, είτε από το κόμμα της είτε από την κυβέρνηση, την απόφασή της, δήλωσε ότι φεύγει γιατί «οι βασικές αξίες της δεν είναι σε αρμονία με την σημερινή πολιτική» του συνασπισμού, δέχεται διαμαρτυρίες των ψηφοφόρων και «δεν αντέχει πια να αποτελεί μέρος της ζημιάς σε αξίες και στόχους που είναι ουσιώδεις και σωστοί» και «δεν πρόκειται» να συνεισφέρει «στην ζημιά εις βάρος της εβραϊκής ταυτότητας του κράτους του Ισραήλ και του λαού του Ισραήλ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεργαστεί με τον Νετανιάχου, ο οποίος της έχει προσφέρει εκλόγιμη θέση στη λίστα του κόμματός του και υπουργείο, σε περίπτωση που αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση. Μένει να αποδειχθεί αν αυτή ήταν η αιτία, πάντως αφορμή υπήρξε η απόφαση του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ να σερβίρουν και ψωμί με μαγιά, κι όχι μόνο άζυμο, όπως ορίζει για το εβραϊκό πάσχα η παράδοση, τα νοσοκομεία της χώρας. 

Τον Ιούνιο κλείνει ένας χρόνος μετά την σύμπραξή του ακροδεξιού σημερινού πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, με τους σοσιαλδημοκράτες του Λαπίντ, το κόμμα του Μπένυ Γκατζ – που θεωρείται και αδύναμος κρίκος, καθώς είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από την συγκυβέρνηση και έχει μετάσχει σε κυβέρνηση Νετανιάζου – και άλλα ετερόκλητα κόμματα, από την άκρα δεξιά ως την αριστερά, με βασικό στόχο την ήττα του Νετανιάχου. 

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Τύπο, τα πιο πιθανά σενάρια που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή οδηγούν είτε σε νέα κυβέρνηση Νετανιάχου είτε σε εκλογές. 

Ο Νετανιάχου είναι δύσκολο σήμερα να αποκτήσει πλειοψηφία και η κυβέρνηση θα παραμείνει, αλλά σε μάλλον διαχειριστικό ρόλο. Ωστοσο, αν ακόμη ένας βουλευτής της συγκυβέρνησης αποχωρησει μπορεί να απαιτήσει – και να κερδίσει – την διάλυση της κνεσέτ και νέες εκλογές. Αν κατορθώσει αυτό το σενάριο, μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών την πρωθυπουργία θα αναλάβει ο Λαπίντ, εκτός αν προσχωρήσει και πάλι ο Γκαντζ στο στρατόπεδο Νετανιάχου.