«Στον ΟΗΕ, μας ζητούν πάντα να κάνουμε περισσότερα, να δώσουμε περισσότερα», τόνισε μέσω Twitter η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη, η Νίκι Χέιλι. Πριν προσθέσει: «Λοιπόν, όταν παίρνουμε μια απόφαση, σύμφωνα με τη βούληση του αμερικανικού λαού, για το πού θα εγκαταστήσουμε ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ πρεσβεία, δεν περιμένουμε εκείνοι που έχουμε βοηθήσει να μας βάζουν στο στόχαστρο. Την Πέμπτη, θα γίνει μια ψηφοφορία (για ένα κείμενο) που επικρίνει την επιλογή μας. Οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ονόματα».


«Προσβολή» για τις ΗΠΑ 
 

Σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ουάσινγκτον έχει αποδυθεί σε εντατική εκστρατεία άσκησης πιέσεων σε κράτη-μέλη της Γενικής Συνέλευσης που σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ του κειμένου.
 
Ακόμα, η Ν. Χέιλι σχολίασε πως η έκβαση της ψηφοφορίας αποτελούσε «μια προσβολή» την οποία «δεν πρόκειται να ξεχάσουμε». 
 
Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν λίγες μέρες όπου συζητήθηκε το θέμα, η Ουάσινγκτον κατέφυγε στο δικαίωμα βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την έγκριση του κειμένου. Από μεριάς της η παλαιστινιακή προεδρία χαρακτήρισε «κατακριτέα και απαράδεκτη» τη στάση των ΗΠΑ, ενώ ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην αμερικανική ηγεσία.
 
Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση έχει 193 κράτη μέλη και το σχέδιο απόφασης που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη ενδέχεται να συγκεντρώσει ακόμη και 180 ψήφους, κατά ορισμένες πηγές.
 
Αντίθετα με ό,τι ισχύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο στις ψηφοφορίες της Γενικής Συνέλευσης, οι αποφάσεις της οποίας πάντως δεν είναι δεσμευτικές.

Γενικά, το σχέδιο απόφασης της ΓΣ είναι παρόμοιο με εκείνο που είχε προταθεί τη Δευτέρα στο ΣΑ. Έχουν προστεθεί παραπομπές σε αποφάσεις που αφορούν την Ιερουσαλήμ και υιοθετήθηκαν όλες από τη Γενική Συνέλευση, περιλαμβανομένων και πρόσφατων.