Ο ιός Ζίκα, που έχει ήδη αποδειχθεί ότι ευθύνεται για κρούσματα μικροκεφαλίας σε έμβρυα και για το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, μπορεί επίσης να πλήξει τον μυελό των οστών και να προκαλέσει οξεία μυελίτιδα, με βαρύτατες συνέπειες για την κινητικότητα του ασθενούς
Στα μέσα Ιανουαρίου μια 15χρονη που είχε προσβληθεί από τον Ζίκα εισήχθη στο νοσοκομείο Πουάντ-α-Πιτρ της Γουαδελούπης. Η ασθενής παρουσίαζε ημιπληγία στην αριστερή πλευρά, ανακοίνωσαν σήμερα δύο ερευνητικά ινστιτούτα της Γαλλίας, τα CNRS και Inserm.
«Παρουσίαζε μειωμένη κινητικότητα και στα τέσσερα άκρα, πολύ έντονους πόνους και οξεία κατακράτηση ούρων», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους. Την επομένη της εισαγωγής της οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έφερε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις του ιού στα ούρα και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
«Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που αποδεικνύει τη σχέση (του Ζίκα με τη μυελίτιδα) λόγω της παρουσίας του ιού στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό εννέα ημέρες αφότου ξεκίνησαν τα κλινικά συμπτώματα» της ασθενούς, είπε η Ανί Λανουζέλ, ερευνήτρια στο Inserm, η μελέτη της οποίας δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet. Σύμφωνα με τη Λανουζέλ, οι επιστήμονες απέκλεισαν την πιθανότητα να έπασχε η 15χρονη από άλλες ασθένειες, όπως έρπη, ανεμοβλογιά ή νόσο των λεγεωναρίων, αφού όλες οι εξετάσεις βγήκαν αρνητικές. Η 15χρονη παραμένει ακόμη στο νοσοκομείο αλλά η ζωή της δεν διατρέχει κίνδυνο.
Στην περίπτωση του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ ο ιός πλήττει τα περιφερειακά νεύρα ενώ στη μυελίτιδα προσβάλλει τον νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται όλα τα άκρα και ο ασθενής να παρουσιάζει κινητικά και αισθητηριακά προβλήματα, εξήγησε η Λανουζέλ. «Το μήνυμα είναι ότι ο Ζίκα δεν πλήττει μόνο τις εγκύους και δεν είναι κατ' ανάγκη μια ήπια πάθηση», τόνισε.
Αν και σπάνια, η μυελίτιδα μπορεί να επηρεάσει μόνιμα την κινητικότητα του ασθενούς. Η θεραπεία της συνίσταται στη χορήγηση υψηλών δόσεων ενέσιμης κορτιζόνης.
Πηγή: Εθνος online