Η συνάντηση -παρουσία του Έσπεν 'Αϊντε, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του σε Αθήνα και 'Αγκυρα – γίνεται εν μέσω των διεργασιών για την προετοιμασία της νέας διάσκεψη για την Κύπρο.
  
Ο 'Αϊντε εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι «ένας ρεαλιστής αισιόδοξος».
  
Σε συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «Χάμπερ-Τουρκ» είπε ότι για το θέμα των εγγυήσεων αναζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα πώς μπορούν οι εγγυήτριες δυνάμεις να συνεχίσουν την επόμενη περίοδο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορεί να βρεθεί μια μέση οδός».
  
Για την κατάθεση των χαρτών, εκτίμησε ότι ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή και πως κατά την άποψή του οι δύο χάρτες είναι «αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο». Τέλος, επισήμανε ότι οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν το θέμα της ασφάλειας από διαφορετική άποψη.
  
Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό «δεν έχουν καμιά σχέση με το δημοψήφισμα στην Τουρκία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, υποστηρίζοντας ότι τα βήματα που έπρεπε να κάνει η 'Αγκυρα στο Κυπριακό τα έκανε.
  
Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Ιμπραχίμ Καλίν ισχυρίστηκε ότι «η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο δεν ήταν ποτέ εναντίον της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά μια βαλβίδα ασφαλείας του νησιού κατά των πιθανών εξωτερικών απειλών».
  
Η διατήρησή τους είναι σημαντική ιδιαίτερα για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου, ισχυρίστηκε ο ίδιος.
   
Εξάλλου, σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Χουριέτ Ντέιλι Νιους”, σχολιάζοντας το θέμα για τις τέσσερις ελευθερίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι η 'Αγκυρα δεν ζητεί ελεύθερη διακίνηση 80 εκατομμυρίων Τούρκων, αλλά φόρμουλες για όσους κατοικήσουν στην Κύπρο.
  
Σημείωσε, ακόμα, ότι με τις συναντήσεις του Μαρτίου και του Απριλίου, οι δύο πλευρές θα έχουν μια ιδέα για το κατά πόσο η διαδικασία θα οδηγηθεί σε λύση. Επανέλαβε ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς στα θέματα της ισότητας, της ασφάλειας, των τεσσάρων ελευθεριών και των εγγυήσεων δεν θα αλλάξει.