Νέα συνδιάσκεψη συγκαλείται στο Βερολίνο, στις 23 Ιουνίου, για την αντιμετώπιση της Λιβυκής κρίσης και την προετοιμασία των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου 2021 στη Λιβύη, με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Τουρκίας, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), και, για πρώτη φορά και με τη συμμετοχή της υπηρεσιακής / ενδιάμεσης κυβέρνησης της Λιβύης.
Η παρουσία των ΗΑΕ και της Τουρκίας, κάνουν εμφανέστερη την απουσία της Αιγύπτου και της Ελλάδας από τις συνομιλίες. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου είχε συμμετάσχει στις επαφές του Ιανουαρίου του 2020, αλλά δεν προσεκλήθη στη νέα αυτή συνδιάσκεψη.
H συνδιάσκεψη, που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, αναμένεται να γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης συνάντησης, και πάλι στο Βερολίνο, που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2020, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, και είχε επιτύχει την επιβολή εμπάργκο όπλων, οδηγώντας κατόπιν και στην ανακοπή.
Στόχος, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, είναι να εκτιμηθεί η μέχρι στιγμής πρόοδος και και αποφασιστούν τα επόμενα βήματα προς την σταθεροποίηση στην περιοχή. Βασικό ζήτημα παραμένει η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα – η παραμονή τους δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας και τονίζει τον εύθραυστο χαρακτήρα της εκεχειρίας που έχει επιτευχθεί. Η αποχώρηση τους θα επιτρέψει, σε ένα βαθμό, και τη δημιουργία μίας, κοινής δύναμης ασφαλείας στη χώρα, θέμα επίσης κρίσιμο.
Κατά την επίτευξη της εκεχειρίας, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο της προσφυγής στις κάλπες όλα στα ξένα στρατεύματα και όλοι οι μισθοφόροι να εγκαταλείψουν το έδαφος της Λιβύης εντός 90 ημερών και ως τον Ιανουάριο του 2021. Ωστόσο, ακόμη παραμένουν στο έδαφος της χώρας, την οποία διέλυσαν οι νατοϊκές επιθέσεις, πάνω από 20.000 ξένοι στρατιώτες και μισθοφόροι, κυρίως από την Ρωσία, την Τουρκία, το Σουδάν και το Τσαντ. Αγκάθι αποτελεί η παρουσία του τουρκικού μισθοφορικού στρατού, καθώς η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν την αφορά η περί απόσυρσης συμφωνία, καθώς βρίσκεται στη Λίβυη βάσει διμερούς συμφωνίας, ανεξάρτητης από τα αιτήματα των συνδιασκέψεων. Ωστόσο, η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάζλα ελ-Μανγκούζ, δεν χάνει ευκαιρία να δηλώσει ότι η αποχώρηση αφορά και τους μισθοφόρους και στρατιώτες της Τουρκίας. Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει ήδη αεροπορική βάση στη Λιβύη και σύντομα ελπίζει να κατασκευάσει και ναυτική, ενώ φέρεται να έχει τη σύμφωνη γνώμη Ιταλίας και Μάλτας, ώστε να αναλάβει ρόλο «αστυφύλακα» των μεταναστών και στη Λιβύη, ενισχύοντας τις ευρωπαϊκές της συνεργασίες και συνεχίζοντας τον ανταγωνισμό επιρροής με τη Γαλλία.
Το ίδιο θέμα, της αποχώρησης των ξένων από τη χώρα, είχε τεθεί και στην πρώτη συνδιάσκεψη του Βερολίνου, είχε συμφωνηθεί, αλλά έμεινε για πάντα στα χαρτιά. Παραμένει το λιγότερο επιλύσιμο ζήτημα, καθώς οι εύθραυστες συνθήκες στη χώρα κάνουν τις ξένες δυνάμεις να αρνούνται να αποχωρήσουν πριν είναι βέβαιες ότι η αποχώρηση θα είναι συνολική.