Νέα τροπή παίρνει η τουρκική επιθετικότητα, καθώς η Τουρκία τη Πέμπτη ανακοίνωσε νέα NAVTEX σε περιοχή νότια του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μια μέρα μάλιστα μετά την ετήσια συνεδρίαση του τουρκικού πολεμικού συμβουλίου.

Η δέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής δεν θα γίνει αυτή τη φορά για κάποια σεισμογραφική ή άλλη έρευνα, όπως για παράδειγμα στη περίπτωση της NAVTEX που ανακοινώθηκε στις 22 Ιουλίου, αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό πρόκειται να πραγματοποιήσει δοκιμές πυραύλων, από τις 6 π.μ. έως και τις 3 μ.μ. της 18ης Αυγούστου. Ως εκ τουτου η περιοχή, τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μεταξύ των παραπάνω ωρών, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνη

Η NAVTEX είναι η παρακάτω:

TURNHOS N/W : 0982/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 23-07-2020 15:13)
TURNHOS N/W : 0982/20
MEDITERRANEAN SEA
1. NAVY ROCKET TEST FIRINGS, ON 18 AUG 20 FROM 0600Z TO 1500Z WILL TAKE PLACE IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING COORDINATES:
35 37.00 N – 030 00.00 E
35 37.00 N – 030 31.00 E
35 16.00 N – 030 31.00 E
35 16.00 N – 030 00.00 E
THIS AREA IS VERY DANGEROUS TO NAVIGATION.
2. CANCEL THIS MESSAGE 181600Z AUG 20.

Έκρυθμη η κατάσταση στο Αιγαίο

Σημειώνεται ότι η κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο παραμένει τεταμένη για τέταρτη μέρα, με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να βρίσκεται στην περιοχή με αρκετά πλοία και τις ελληνικες ένοπλες δυνάμεις να παραμένουν σε συναγερμό. Τα τουρκικά πολεμικά ξεκίνησαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ και κατευθύνθηκαν στην περιοχή νότια του Καστελόριζου προκειμένου, σύμφωνα με άλλη NAVTEX που είχαν εκδώσει, να συνοδεύσουν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο θα πραγματοποιούσε σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marinetraffic, η οποία εμφανίζει τις θέσεις των πλοίων σε πραγματικό χρόνο, το Oruc Reis παραμένει μέχρι και σήμερα ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Αττάλειας.

Τουρκικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τη τουρκική επιθετικότητα, με την Άγκυρα να διατείνεται ότι λειτουργεί βάσει του διεθνούς δικαίου. Το ενδιαφέρον ωστόσο τράβηξε η παρέμβαση του State Department, του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε σχετική ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων, καταδίκασε μεν την τουρκική επιθετικότητα καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση, ωστόσο έκανε λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα».

Μητσοτάκης: «Μονόδρομος» οι κυρώσεις κατά Τουρκίας «αν συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση»

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα επιχείρησε να «συμμαζέψει» την τοποθέτηση του State Department, σημειώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος “αμφισβητούμενα” αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις».

Πάιατ και αμερικανική στρατιά στο «φθηνό πεδίο βολής» της Αλεξανδρούπολης

Στήριξη Μακρόν σε Ελλάδα και Κύπρο – Πυρά Άγκυρας εναντίον Γαλλίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Πέμπτη σε μήνυμά του στα ελληνικά , τη στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο, σημειώνοντας πως «Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της», ενώ πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ». Επίσης ο Γάλλος πρόδερος έλαβε τη πρωτοβουλία να συγκαλέσει σύνοδο των χωρών του νότου της ΕΕ.


Το τουρκικό ΥΠΕΞ, μέσω του εκπροσώπου του Χαμί Ακσόι, έσπευσε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου σημειώνοντας σε αυστηρό ύφος πως είναι «άκυρες», επαναλαμβάνοντας τη θέση περί δράσης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, εντός των όσων ορίζει το διεθνές δίκαιο. Σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος πρόσθεσε ακόμα πως «η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να τηρεί αλαζονική στάση και να ασκήσει πιο λογική πολιτική», ενώ συμπλήρωσε πως το Παρίσι πρέπει «να πάψει να υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και όσους νομίζουν ότι “εγώ είμαι το μόνο αφεντικό εδώ” στην ανατολική Μεσόγειο».

Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας βρίσκονται σε μεγάλη κρίση, καθώς υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Λιβύη, με τις δύο χώρες να εμπλέκονται ενεργά στην περιοχή, η μεν Άγκυρα υποστηρίζοντας την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Φαγέζ Αλ Σαράζ και τη δε Γαλλία τον Χαλίφα Χάφταρ.