Στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, ο ΣΕΒ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση Μακρόν προωθεί εργασιακές μεταρρυθμίσεις «φιλικές προς την ανάπτυξη» και τάσσεται ξεκάθαρα κατά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία. Παράλληλα, χαρακτηρίζει «σκληροπυρηνικό σύστημα» την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων.
«Η επαναφορά εργασιακών ρυθμίσεων που ίσχυαν πριν την κρίση δεν πρόκειται να οδηγήσει σε έξοδο από την ύφεση. Θα οδηγήσουν, αντιθέτως, σε δυσκολότερη επίτευξη διεθνούς ανταγωνιστικότητας, σε απώθηση ξένων επενδύσεων, με δυσμενείς επιπτώσεις για το μέλλον της οικονομίας μας. Απομένει να αποδειχθεί πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά συστήματα εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη (μαζί με εκείνα της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας πριν την κρίση)», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ.
Υπενθυμίζεται πως οι μεταρρυθμίσεις Μακρόν προβλέπουν κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, περαιτέρω διευκόλυνση των απολύσεων και υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης και οργάνωσης των εργαζομένων, αφού ανοίγει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις της εργοδοσίας όχι με εκλεγμένους εκπροσώπους συνδικάτων, αλλά και «εργαζόμενους που δεν θα ανήκουν σε κάποιο συνδικάτο».
Ένα από τα σημεία – κλειδιά των μεταρρυθμίσεων που φέρνει ο Μακρόν είναι η διευκόλυνση των απολύσεων και γι' αυτό θα τεθεί ανώτατο όριο στην ατομική αποζημίωση. Ο ίδιος κάνει λόγο για υπόσχεση που τήρησε. «Οι μεταρρυθμίσεις μας στην αγορά εργασίας σημαίνουν έναν βαθύ μετασχηματισμό και, όπως υποσχέθηκα, πρέπει να είναι φιλόδοξες και αποτελεσματικές ώστε να επιτυγχάνουν τον στόχο της μείωσης της ανεργίας».