Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης κ. Χρουσαλά-Μπιλίση, παρά την αποχή που έχουν αποφασίσει οι ίδιες οι Ενώσεις Συμβολαιογράφων, προσπάθησε να θέσει σε πλειστηριασμό ένα οικόπεδο ενός στρέμματος στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Η κ.Χρουσαλά Μπιλίση προσκόμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, έγγραφο της Τράπεζας Πειραιώς, με το οποίο ζητούσε να γίνει κανονικά η διαδικασία.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση των εκατοντάδων διαδηλωτών που συγκεντρώνονται κάθε Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο για να εμποδίσουν τους πλειστηριασμούς. Αντίδραση μάλιστα υπήρξε, σύμφωνα με τις συλλογικότητες που αντιτίθενται στους πλειστηριασμούς, και από συνάδερφο της συμβολαιογράφο, που τήρησε κανονικά την αποχή του κλάδου της από τους πλειστηριασμούς. Τελικά ο πλειστηριασμός δεν προχώρησε και η πρόεδρος αποχώρησε από την αίθουσα.
Σημειώνεται ότι σε ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί ονομαστικά στην πρόεδρο της Ένωσης Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι ήταν εκείνη που τον διαβεβαίωσε ότι από τις αρχές του 2016 δεν έχει διενεργηθεί κανένας πλειστηριασμός. Η κ.Χρουσαλά Μπιλίση είχε διαψεύσει, λίγο αργότερα, αυτόν τον ισχυρισμό, τονίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία με το γραφείο του Πρωθυπουργού. Εκτός αυτού, η τοποθέτηση Τσίπρα απέκρυπτε τη «μισή αλήθεια» της υπόθεσης: Όντως πλειστηριασμοί δεν γίνονται, αλλά αυτό οφείλεται στις παρεμβάσεις συλλογικοτήτων και κινημάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, που αναβάλλουν τους διαδικασίες στα Ειρηνοδικεία της χώρας. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η υπόθεση του Μιχάλη Π. στη Θεσσαλονίκη, πατέρα 4 παιδιών με 85% αναπηρία, όπου ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας του έχει αναβληθεί χάρη σε αυτές της παρεμβάσεις πολιτών.
Στην Αθήνα, όπως αναφέρει το Κίνημα Δεν Πληρώνω, λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων δεν πραγματοποιήθηκαν πλειστηριασμοί. Ωστόσο δύο απόπειρες σημειώθηκαν στην Πάτρα, όπου συμβολαιογράφοι προσπάθησαν να σπάσουν την αποχή, χωρίς αποτέλεσμα.
Οι παρεμβάσεις των πολιτών και η αποχή των συμβολαιογράφων σταματούν προς το παρόν τους πλειστηριασμούς, μερικοί από τους οποίους αφορούν τη (δήθεν προστατευμένη πρώτη κατοικία). Ωστόσο με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, πολλοί δανειολήπτες έχουν μείνει απροστάτευτοι και αργά ή γρήγορα, αναμένεται να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.