Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και εταιρείες που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συπεριλαμβάνονται στο νέο πακέτο κυρώσεων όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Rueters.

Συγκεκριμένα, επέβαλε κυρώσεις σε 14 άτομα στο στρατιωτικό-βιομηχανικό λόμπι της Ρωσίας, σε δύο ηγετικά στελέχη της κεντρικής τράπεζας της χώρας, σε μέλη οικογενειών ανώτατων αξιωματούχων και σε 278 μέλη του ρωσικού νομοθετικού σώματος «για την ενεργοποίηση των πλαστών δημοψηφισμάτων της Ρωσίας και την προσπάθεια προσάρτησης κυρίαρχου ουκρανικού εδάφους».

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε επίσης κατευθυντήριες γραμμές προειδοποιώντας για αυξημένο κίνδυνο κυρώσεων σε όσους βρίσκονται εκτός Ρωσίας, εάν παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στη Μόσχα.

«Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι καθώς ο Πούτιν επιχειρεί δόλια να προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Μεταξύ εκείνων που επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι η διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, οι οικογένειες του Ρώσου πρωθυπουργού, Μιχαήλ Μισούστιν, και του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλε επίσης περιορισμούς έκδοσης βίζας σε περισσότερα από 900 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ρωσικού και του λευκορωσικού στρατού και «προσώπων της Ρωσίας για παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας».

Σε μια σχετική κίνηση, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ προσθέτει 57 φορείς στη «μαύρη λίστα» εξαγωγών των ΗΠΑ.

Ο οργανισμός έκανε επίσης σαφές ότι οι περιορισμοί των ΗΠΑ στις εξαγωγές στη Ρωσία μπορούν να ισχύουν για φορείς σε άλλες χώρες που υποστηρίζουν τον στρατιωτικό και βιομηχανικό τομέα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας με αποστολή απαγορευμένων τεχνολογιών και άλλων αντικειμένων που απαγορεύονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις 37 χώρες με παρόμοιους περιορισμούς