
Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, αμέσως μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός για περίπου μία ημέρα λόγω του Πάσχα και την ώρα που ο ΄Ρωσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δηλώνει μετά από χρόνια ανοιχτός σε διμερείς συνομιλίες με το Κίεβο για εκεχειρία. Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν τοπικοί εισαγγελείς. Παράλληλα, μεγάλη αεροπορική ρωσική επιδρομή με drones σημειώθηκε την Οδησσό με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές και να υποστούν ζημιές πολλά σπίτια, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.
Η περιφερειακή εισαγγελία εξήγησε μέσω Telegram ότι μετά τη λήξη της 30ωρης πασχαλινής κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε η Μόσχα, ρωσικό drone σκότωσε άνδρα κινούμενο με σκούτερ στο χωριό Ιβάσκι.
Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε εξάλλου σπίτια στην Κούπιανσκ, τομέα όπου καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες. Η πόλη είχε καταληφθεί τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022, όμως ανακαταλήφθηκε σε ουκρανική αντεπίθεση αργότερα εκείνη τη χρονιά. Όμως βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων, που μπήκαν τουλάχιστον μια φορά σ’ αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση του Ζελένσκι για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών στους μη στρατιωτικούς στόχους, ο Πούτιν απάντησε: «Είναι ένα θέμα που θέλει προσεκτική μελέτη, ίσως ακόμη και διμερώς. Δεν το αποκλείουμε».
Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι οι «συγκρούσεις ξανάρχισαν αφού έληξε η εκεχειρία των 30 ωρών». Μιλώντας σε έναν δημοσιογράφο της δημόσιας ρωσικής τηλεόρασης, είπε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε ειρηνευτική πρωτοβουλία και αναμένει το ίδιο και από το Κίεβο. «Ανέκαθεν τηρούσαμε θετική στάση ως προς μια εκεχειρία και για αυτό προχωρήσαμε σε αυτήν την πρωτοβουλία, ιδίως επειδή μιλάμε για τις ημέρες του Πάσχα», είπε.
Ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι ο Πούτιν αναφερόταν στην πιθανότητα απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία. Οι δύο χώρες δεν έχουν συνομιλήσει απευθείας μετά την αποτυχημένη ειρηνευτική προσπάθεια, τους πρώτους μήνες του πολέμου. «Όταν ο πρόεδρος είπε ότι ήταν πιθανό να συζητηθεί το θέμα της παύσης του πυρός σε μη στρατιωτικούς στόχους, ακόμη και διμερώς, είχε κατά νου διαπραγματεύσεις και συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.