Πολίτες σε όλη τη χώρα διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, τις αυξήσεις των φόρων και το γενικότερο πλαίσιο λιτότητας που επιβάλλεται σε μια χώρα που ήδη υποφέρει από υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες, ενώ έχουν γίνει πάνω από 200 συλλήψεις. Οι Τυνήσιοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, τις αυξήσεις των φόρων και τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση με το νέο έτος. Ο πρωθυπουργός, Γιουσέφ Τσαχέντ, υποστηρίζει ότι το 2018 θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά για τη χώρα, που βρίσκεται σε τετραετές πρόγραμμα εποπτείας του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FRANCE 24, ένας 43χρονος διαδηλωτής έχασε τη ζωή τη Δευτέρα το βράδυ στην πόλη Τεμπούρμπα, στα δυτικά της πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια της κυβέρνησης και των μέτρων λιτότητας που αυτή επέβαλε με νόμο στο ξεκίνημα του 2018 (Loi de Finances 2018/ Finance Act 2018). Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τον θάνατο του διαδηλωτή, ενώ η αστυνομία επιμένει ότι δεν ήταν αστυνομικός που σκότωσε τον άντρα και τα αποτελέσματα της αυτοψίας δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Η Τυνησία βρίσκεται σε τετραετές πρόγραμμα λιτότητας υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ το οποίο δάνεισε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας. Ο πρωθυπουργός Γιουσέφ Τσαχέντ κάλεσε τους διαδηλωτές να ρίξουν τους τόνους, υποστηρίζοντας πως η οικονομία της χώρας θα παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης μέσα στο 2018. «Οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι η χώρα περνά δύσκολες στιγμές. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το 2018 θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά για τους Τυνήσιους».

Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνονταν σποραδικές, ειρηνικές διαδηλώσεις, οι συμμετέχοντες στις οποίες κατήγγειλαν τις αυξήσεις των τιμών πολλών ειδών ευρείας κατανάλωσης καθώς και τον κρατικό προϋπολογισμό λιτότητας ο οποίος προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις των φόρων. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε αυτή την εβδομάδα.

Στη Σιλιάνα (βορειοδυτικά), νεαροί πέταξαν το βράδυ της Τετάρτης πέτρες και μολότοφ εναντίον ανδρών των σωμάτων ασφαλείας και προσπάθησαν να εισβάλουν στο δικαστήριο στο κέντρο της πόλης. Η αστυνομία αντέδρασε κάνοντας χρήση δακρυγόνων, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αψιμαχίες σημειώθηκαν ξανά και στην Κασερίν, μια φτωχή πόλη της κεντρικής Τυνησίας όπου νεαροί προσπάθησαν να αποκλείσουν δρόμους βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και πέταξαν πέτρες εναντίον στελεχών των σωμάτων ασφαλείας.

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν επίσης στους δρόμους στην Τμπάρμπα, περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά της Τύνιδας, όπου κηδεύτηκε την Τρίτη ο άνδρας που έχασε τη ζωή του στις ταραχές της Δευτέρας. Η αστυνομία έκανε μαζική χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσει, ανέφερε κάτοικος της πόλης στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τυνησιακά ΜΜΕ, επεισόδια ξέσπασαν και σε προάστια της Τύνιδας.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Τετάρτη στην Αλ Μπατάν, κοντά στην Τμπάρμπα, ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Γιούσεφ Σάχεντ καταδίκασε τις πράξεις «βανδαλισμού» οι οποίες, κατ' αυτόν, «υπηρετούν τα συμφέροντα δικτύων διαφθοράς» που έχουν στόχο να «αποδυναμώσουν το κράτος». Καταφέρθηκε ιδίως εναντίον του Λαϊκού Μετώπου, ενός κόμματος της τυνησιακής αριστεράς το οποίο εναντιώνεται στον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 49 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, 237 άνθρωποι συνελήφθησαν και καταστήματα υπέστησαν καταστροφές και λεηλασίες, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών και υποστήριξε ότι οι ταραξίες «πληρώνονται» από πολιτικές δυνάμεις.

Οι τυνησιακές αρχές δεν έχουν δώσει κανέναν απολογισμό των τραυματιών μεταξύ των διαδηλωτών. Άνδρες του στρατού αναπτύχθηκαν γύρω από τράπεζες, ταχυδρομεία και σημαντικά κρατικά κτίρια στις μεγαλύτερες πόλεις της Τυνησίας, γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας.

Απαντώντας στις εκκλήσεις του συγκυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα να αυξηθούν οι μισθοί καθώς και να προωθηθούν μέτρα ανακούφισης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ο Τάουφικ Ράτζχι, υπουργός Οικονομικών Μεταρρυθμίσεων, διεμήνυσε ότι δεν υπάρχουν περισσότερα χρήματα, ούτε για τον τομέα της υγείας, ούτε για τις υποδομές, ούτε για την παιδεία.