«Στη διάρκεια των τελευταίων ωρών το λιμενικό διέσωσε 283 ανθρώπους με καταγωγή από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που ταξίδευαν με πέντε φουσκωτά προς τη Φουερτεβεντούρα», ένα από τα νησιά του αρχιπελάγους, ανέφεραν οι αρχές στο Twitter. Μεταξύ των διασωθέντων ήταν 68 γυναίκες και επτά ανήλικοι, όπως και ένα βρέφος που δεν επέζησε. Η κατάσταση της υγείας των υπόλοιπων μεταναστών είναι «καλή», με εξαίρεση μία γυναίκα η οποία έχρηζε ιατρικής βοήθειας, σημείωσαν οι αρχές.

Η Ισπανία είναι μία από τις διόδους περάσματος προσφύγων στην Ευρώπη. Από τον Ιανουάριο 36.379 μετανάστες έχουν φτάσει στις ισπανικές ακτές, σε σχέση με 511 για το 2020, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών. Η θαλάσσια οδός προς τα Κανάρια νησιά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη λόγω των ισχυρών ρευμάτων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν τα μικρά υπερφορτωμένα πλοιάρια με τα οποία ταξιδεύουν οι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περισσότεροι από 900 άνθρωποι έχουν πνιγεί φέτος προσπαθώντας να φτάσουν στις ακτές των Κανάριων νησιών, ανοιχτά της δυτικής Αφρικής.