Ο Τσάρλι Κερκ, ιδρυτής της οργάνωσης Turning Point USA και ακροδεξιός υπέρμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, δολοφονήθηκε από πυροβολισμό κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο Utah Valley στην πόλη Όρεμ των ΗΠΑ. Ο Κερκ, ηλικίας 31 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα στον λαιμό ενώ μιλούσε μπροστά σε χιλιάδες φοιτητές. Ο δράστης παραμένει ασύλληπτος, ενώ οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες.
Ποιος ήταν ο Τσάρλι Κερκ
Ο Κερκ ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της αμερικανικής ακροδεξιάς. Σε ηλικία 18 ετών ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Turning Point USA (TPUSA), με στόχο τη «συντηρητική ιδεολογική αναμόρφωση» των πανεπιστημίων των ΗΠΑ. Η TPUSA έγινε ευρέως γνωστή για την προώθηση τραμπικών, αντι-αριστερών και αντικρατικών αφηγήσεων, καθώς και θεωριών συνωμοσίας.
Ο Κερκ υπήρξε στενός πολιτικός σύμμαχος και υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, διατηρώντας σταθερή παρουσία σε δεξιές εκπομπές και πολιτικά πάνελ. Ήταν τακτικός παρουσιαστής στο Fox News, ενώ πρωταγωνίστησε και στην καμπάνια υπέρ της επανεκλογής του Τραμπ το 2020.
Στον δημόσιο λόγο του, αρνιόταν τη γενοκτονία στη Γάζα, δεν αναγνώριζε την ύπαρξη των Παλαιστινίων και στήριζε ακλόνητα τις πολιτικές του Ισραήλ, ακόμη και σε περιπτώσεις που αυτές περιλάμβαναν επιθέσεις σε αμάχους. Τα debates του, μέσα από τη σκηνή «Prove Me Wrong» (Δείξε μου ότι κάνω λάθος), είχαν επικριθεί έντονα ως μονόπλευρα και προκλητικά. Ο Κερκ ήταν επίσης φανατικός υποστηρικτής της οπλοκατοχής.
Η δολοφονία στην εκδήλωση της Γιούτα
Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Κερκ με τίτλο «The American Comeback Tour», η οποία περιλάμβανε σταθμούς σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Στην εκδήλωση του UVU, παρόντες ήταν πάνω από 3.000 άτομα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Κερκ βρισκόταν στη σκηνή και απαντούσε σε ερωτήσεις του κοινού.
Η Raydon DeChene, μάρτυρας που βρισκόταν στις πρώτες σειρές, δήλωσε στο CBS:
«Ο Κερκ μιλούσε για την οπλοκατοχή, την ένοπλη βία και την εγκληματικότητα όταν πυροβολήθηκε. Έπιασε τον λαιμό του και αίμα άρχισε να τρέχει. Τα μάτια του γύρισαν προς τα πίσω», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας.
Ο πυροβολισμός, σύμφωνα με τις Αρχές, προήλθε από απόσταση περίπου 190 μέτρων, πιθανότατα από λόφο πίσω από τον χώρο της εκδήλωσης. Όπως μεταδόθηκε, μόνο ένας πυροβολισμός ακούστηκε και κανένας άλλος δεν τραυματίστηκε.
Οι τελευταίες λέξεις του Κερκ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήταν: «βία συμμοριών» («gang violence»).
Ο παίκτης του πανεπιστημιακού μπέιζμπολ, Max Stanley, δήλωσε: «Είδα το σώμα του να πέφτει σαν σε αργή κίνηση. Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος. Έκανα ό,τι μπορούσα για να βοηθήσω».
Ο Κερκ μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο, αλλά κατέληξε, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή.
Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας του UVU, Jeffrey Long, στο σημείο βρίσκονταν μόλις έξι αστυνομικοί του πανεπιστημίου, καθώς και κάποιοι αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα. Ο ίδιος δήλωσε: «Πιστεύεις ότι έχεις καλύψει τα πάντα, αλλά δυστυχώς αυτά συμβαίνουν».
Πολλοί παρευρισκόμενοι δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν ανιχνευτές μετάλλων, ενώ η πρόσβαση στον χώρο ήταν σχετικά ανεξέλεγκτη. Ο Jordan Last, που είχε προσέλθει για να υποβάλει ερωτήσεις στον Κερκ, σημείωσε: «Είδα κάποιους άνδρες ασφαλείας, αλλά πέρασα εύκολα από δίπλα τους. Ήμουν περίπου 15-30 μέτρα από τη σκηνή».
Τραμπ: «Πέθανε ο θρυλικός Κερκ»
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Κερκ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, αναφέροντας:
«Ο μεγάλος και θρυλικός Τσάρλι Κερκ έχει πεθάνει. Κανείς δεν καταλάβαινε ή δεν είχε την καρδιά της νεολαίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καλύτερα από τον Τσάρλι. Ήταν αγαπητός και θαυμαστός από ΟΛΟΥΣ, ειδικά από εμένα. Η Μελάνια και εγώ εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην όμορφη σύζυγό του, Έρικα, και στην οικογένειά του».
Οι έρευνες και το ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Αρχικά, ο Διευθυντής του FBI, Kash Patel, ανακοίνωσε στην πλατφόρμα X (Twitter) ότι «το άτομο που ευθύνεται για τη φρικτή επίθεση που κόστισε τη ζωή του Charlie Kirk τέθηκε υπό κράτηση».
Λιγότερο από δύο ώρες αργότερα, ο ίδιος διόρθωσε: «Το άτομο που βρισκόταν υπό κράτηση αφέθηκε ελεύθερο έπειτα από ανάκριση. Η έρευνά μας συνεχίζεται και θα συνεχίσουμε να δημοσιοποιούμε πληροφορίες για λόγους διαφάνειας».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Κυβερνήτης της Γιούτα, Spencer Cox, τόνισε: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος προς όποιον το έκανε: θα σε βρούμε, θα σε δικάσουμε και θα σε οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη στο μέγιστο βαθμό του νόμου. Και θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι στην Πολιτεία της Γιούτα υπάρχει ακόμη η θανατική ποινή».
Ο Επίτροπος Δημόσιας Ασφάλειας της Πολιτείας, Beau Mason, επιβεβαίωσε ότι: «Ο ύποπτος διαφεύγει».