Τρεις μέρες μετά την τετραμερή Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που έγινε στην Πάφο, οι δύο Υπουργοί μετέβησαν στη Σαουδική Αραβία, ώστε να υπογράψουν τάχιστα συμφωνία μεταφοράς ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στη χώρα των Σαουντ. Η υπογραφή γίνεται στο πλαίσιο όσων είχαν αποφασίσει οι δύο χώρες το 2020, επί της παρούσας κυβέρνησης, και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της πλήρους πρόσδεσης της χώρας στο Αμερικανοϊσραηλινό άρμα, και μάλιστα με πολιτικά και στρατιωτικά επιθετικό χαρακτήρα, καθώς είναι σαφές κατά ποίου θα στραφούν οι πύραυλοι που «δανείζονται» οι Σαουδάραβες από την Ελλάδα, αφού κύριο εχθρό τους θεωρούν το Ιράν, όπως το θεωρεί και το Ισραήλ. 

Η συμφωνία προβλέπει την αποστολή συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot PAC-3, που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, και μαζί την αποστολή ελλήνων χειριστών για να εκπαιδεύσουν στη χρήση τους τους σαουδάραβες στρατιωτικούς. 

Σε δήλωσή του μετά το πέρας των επαφών, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε σημαντική την κοινή του επίσκεψη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στη Σαουδική Αραβία. «Καταρχήν, υπογράψαμε μια συμφωνία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, κάτι το οποίο αποτελούσε επιδίωξη και των δύο πλευρών για μακρό χρόνο. Και υπογράψαμε και τη συμφωνία για τη μετακίνηση μιας συστοιχίας Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία. Αυτό συνιστά για τη χώρα μας μια μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου. Μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει ως κύριο στόχο την προσύνδεση της χώρας με τις χώρες του Κόλπου, έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας για τη σημασία της επίσκεψης.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» και πόσο σημαντικό είναι για τις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Δεν το βλέπουμε ως ζήτημα ισορροπίας δυνάμεων. Το βλέπουμε ως δημιουργία ενός μετώπου κατανόησης πάνω στη στέρεη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Περαιτέρω, επισήμανε πως όλες οι χώρες της ευρύτερης περιοχής, ουδεμίας εξαιρουμένης, που συνυπογράφουν το Διεθνές Δίκαιο ως τρόπο συνεννόησης και ως τρόπο συμπεριφοράς, είναι καλοδεχούμενες σε αυτή την ευρύτερη κατανόηση που επιδιώκουμε, η οποία έχει απτά δείγματα επιτυχιών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα υπουργό Επικρατείας Αντέλ αλ Τζουμπέιρ. «Συζητήσαμε για τις άριστες ελληνο-σαουδαραβικές σχέσεις και τους διαρκώς ενισχυόμενους δεσμούς συνεργασίας, καθώς και για τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις» έγραψε μετά τη συνάντηση στον προσωπικό του λογαριασμό το Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Η Ελλάδα επί Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πραγματοποιήσει σειρά τέτοιων κινήσεων, που εμφανίζουν καθαρά τις αλλαγές στην πολιτική της χώρας και οδηγούν, ακόμη βαθύτερα, και στην παράδοση της στις ΗΠΑ και το Ισραήλ αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε νέα πεδία. Σαουδική Αραβία και Ελλάδα οργάνωσαν πρόσφατα και κοινή αεροπορική άσκηση, με την συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών της Σαουδικής Αραβίας στη Σούδα, η βάση της οποίας εξοπλίζεται και οργανώνεται με το βλέμμα στο Ιράν. 

Θυμίζουμε ότι την τετραμερή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ -ΗΑΕ, στην Πάφο,  με θέματα ενέργειας και αμυντικά στην ατζέντα, ακολούθησε επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο, με κοινό αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αφορμή την επίσκεψη, ο κος Δένδιας αποπειράθηκε να μειώσει τις εντυπώσεις από το «ξέσπασμά» του στην Άγκυρα, τουιτάροντας την «απόλυτη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» στην οποία βρίσκεται. Ωστόσο, δημοσιεύματα του φίλα προσκείμενου στον Κυριακή Μητσοτάκη Τύπου ήδη έχουν ξεκινήσει προσπάθειες (εσωκομματικής) αμαύρωσης του υπουργού Εξωτερικών, καταγράφοντας ουσιαστικά την ύπαρξη διαφωνιών μεταξύ Μαξίμου και ΥΠΕΞ. 

Την Κυριακή σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η κυβέρνηση υπέγραψε με το Ισραήλ την μεγαλύτερη έως σήμερα συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού. Η είδηση, που δημοσιοποιήθηκε πρώτα από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και όχι από ελληνική επίσημη πηγή, καταγράφει την υπογραφή συμβολαίου ύψους 1,65 δισεκατομμυρίων με την Ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Elbit Systems Ltd., η οποία θα προμηθεύσει στην Ελλάδα όλο τον εκπαιδευτικό στόλο της πολεμικής αεροπορίας, αναλαμβάνει τη συντήρηση αυτού του στόλου για μία 20ετία, και θα έχει την πλήρη ευθύνη κέντρου εκπαίδευσης για την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Παράλληλα, μία ακόμη παράμετρος της «έκρηξης Δένδια» στην Άγκυρα είναι η άμεση τηλεφωνική παρέμβαση, στο έλληνα ΥΠΕΞ, από τον αμερικάνο ομόλογο του, Άντονυ Μπλίνκεν, ο οποίος ενημέρωσε τον κο Δένδια ότι θέλει να επισκεφθεί την Αθήνα για την υπογραφή νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ- Ελλάδας, η οποία να έχει πενταετή διάρκεια. Οι δύο πλευρές συζητούν ώστε να βρουν τις κατάλληλες ημερομηνίες για την κατά το δυνατόν γρηγορότερη επίσκεψη. 

Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο κος Μπλίνκεν είναι σε ανάλογη επαφή και με την τουρκική πλευρά.