Η δημοσιογράφος στο δημοσίευμα με τίτλο: Greece to launch parliamentary inquiry into spy scandal αρχικά αναφέρεται στις υποκλοπές ως «σκάνδαλο κατασκοπείας που εμπλέκει την κυβέρνηση», ενώ σημειώνει ότι ευρωβουλευτές εντείνουν τις εκκλήσεις τους για σχετική έρευνα. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης, έχοντας τη σύσσωμη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά τις αποκαλύψεις ότι ο αρχηγός της ομάδας, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση ενώ υπηρετούσε ως ευρωβουλευτής.

Η Guardian τονίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για συγκάλυψη του σκανδάλου, τόσο από φιλελεύθερους, όσο και από αριστερούς ευρωβουλευτές, οι οποίοι πιέζουν για αποστολή διερευνητικής αποστολής στην Ελλάδα, ενώ σημειώνει ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απείχαν από την ψηφοφορία της Δευτέρας, αν και κατέστησαν σαφές ότι υποστηρίζουν την έρευνα στο όνομα της μεταρρύθμισης της ΕΥΠ.

Το δημοσίευμα προσθέτει δε, ότι οι αποκαλύψεις των υποκλοπών έχουν περιγραφεί ως «πιθανώς η κορυφή του παγόβουνου» από τη Sophie in ‘t Veld, μια Ολλανδή πολιτικό επικεφαλής της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζει τη χρήση κακόβουλου spyware σε όλη την Ευρώπη: «Οι ελληνικές αρχές, αφενός, ισχυρίζονται ότι είναι αθώες, άρα δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, και από την άλλη είναι πολύ απρόθυμες να ρίξουν φως στο όλο θέμα. Και μέχρι στιγμής όλες οι κινήσεις τους τον τελευταίο χρόνο ήταν για να καλύψουν τα πράγματα».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται και η παρακολούθηση του οικονομικού συντάκτη Θανάση Κουκάκη, εξηγώντας ότι το ίδιο κακόβουλο λογισμικό Predator, που κατασκευάζει η Cytrox, μια start-up παρακολούθησης με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, είχε τη δυνατότητα να διαβάζει κρυπτογραφημένα δεδομένα και να μετατρέπει ένα κινητό τηλέφωνο σε συσκευή ακρόασης, αναπτύχθηκε επίσης εναντίον του Ανδρουλάκη, αλλά η απόπειρα χακαρίσματος απέτυχε επειδή ο πολιτικός δεν κλίκαρε στο link – παγίδα.

«Κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια…»

Η δημοσιογράφος σχολιάζει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών προκαλεί πολιτική αναταραχή ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, εν μέσω εκκλήσεων από τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για παραίτηση του πρωθυπουργού. Σημειώνει δε τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για ολοκλήρωση της θητείας του, επικαλούμενος «την ανάγκη για σταθερότητα σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας και αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία», ενώ παραθέτει απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού: «Κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον έχω διαβεβαιώσει ότι δεν ήξερα απολύτως τίποτα. Είναι ο λόγος μου εναντίον του δικού σας», είπε, στρέφοντας προς τον Τσίπρα κατά τη διάρκεια μιας έντονης συζήτησης στο κοινοβούλιο των 300 εδρών της Αθήνας την Παρασκευή.

Η Guardian χαρακτηρίζει ως «αιφνιδιαστικό βήμα» τις παραιτήσεις Κοντολέων και Δημητριάδη, σημειώνοντας ότι ο δεύτερος είναι «ανιψιός του αρχηγού του ισχυρού επιτελάρχη», ενώ τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ εξ αρχής παραδέχτηκε ότι η παρακολούθηση του πολιτικού του αντιπάλου ήταν λάθος, στη συνέχεια απέδωσε τις αποκαλύψεις σε «σκοτεινές δυνάμεις» που τείνουν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα.

«Μνήμες τέτοιων πρακτικών κατά τη δικτατορία»

Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης ότι μια από τις πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την κατάκτηση της εξουσίας τον Ιούλιο του 2019, ήταν να θέσει την ΕΥΠ υπό την αιγίδα του πρωθυπουργικού γραφείου και όχι του υπουργείου Εσωτερικών, όπως συνέβαινε παλαιότερα, πράγμα που αποτελεί βασικό πυλώνα της κριτικής που ασκείται ενάντια στον Πρωθυπουργό. Μάλιστα, η Guardian σημειώνει ότι οι υποκλοπές δεν αποτελούν καινοτομία στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας τις σκοτεινές εποχές της δικτατορίας από το 1967-1974, όπου εφαρμόζονταν τέτοιες πρακτικές οι οποίες «δεν έχουν ακόμη ξεθωριάσει από τη μνήμη της παλαιότερης γενιάς».

Τονίζεται δε, ότι και επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα υπήρξε αυξήθηκαν οι υποκλοπές, με την τότε κυβέρνηση να μειώνει τον αριθμό των εισαγγελέων που απαιτούνται για την έγκριση των αδειών επισύνδεσης, σημειώνοντας τις δηλώσεις Κερίδη, ότι η έρευνα πρέπει να περιλαμβάνει και την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία, ενώ επισημαίνεται επίσης ότι στην εξεταστική επιτροπή, η οποία θα συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, θα πλειοψηφούν οι βουλευτές της ΝΔ.

15.000 αιτήματα υποκλοπών μόνο πέρυσι

Η Guardian σημειώνει κλείνοντας ότι η κυβέρνηση επικαλείται λόγους «εθνικής ασφάλειας», ενώ ο αριθμός των πολιτών που παρακολουθήθηκαν από την ανάληψη των καθηκόντων του Μητσοτάκη έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με την ΑΔΑΕ να αναφέρει ότι μόνο πέρυσι έγιναν 15.000 αιτήματα υποκλοπών.

«Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες αποκαλύψεις», είπε στη Guardian ο Στέλιος Κούλουγλου, ευρωβουλευτής του κόμματος Σύριζα, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής PEGA. «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα μου θυμίζει την τακτική που ακολουθεί η Στάζι στην ανατολική Γερμανία. Στόχος του Μητσοτάκη ήταν ο απόλυτος έλεγχος και η επιτήρηση του διευρύνθηκε και έγινε εξαιρετικά συστηματική».