Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Παρασκευή πως το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα επεκτείνεται κατά έξι μήνες. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επέκταση αυτή είναι μια «κανονική και αναμενόμενη διαδικασία» με στόχο να εξασφαλιστεί η συνεχιζόμενη υποστήριξη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας, στη βάση των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών. «Η εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας», επισημαίνει η Επιτροπή.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει πως «η εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας», ενώ υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή αποφάσισε να καταργήσει τη θέση του Ντέκλαν Κοστέλο, από επικεφαλής «της αποστολής των θεσμών στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προανήγγειλε ότι προς το παρόν η Κομισιόν καταργεί τη θέση του εκπροσώπου της στην τρόικα, υποστηρίζοντας πως «ύστερα από περισσότερα από οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα είναι θετικό ότι η θέση αυτή δεν χρειάζεται πλέον». Ωστόσο, είχε υπογραμμίσει ότι η χώρα πρέπει να φανεί συνεπής απέναντι στις «μεταμνηνονιακές» δεσμεύσεις που της έχουν επιβάλει οι δανειστές. Έτσι, η Επιτροπή αποφάσισε να ορίσει τον Nτ. Κοστέλο στη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων.

Η αποχώρηση του Ντ. Κοστέλο από τη θέση του επικεφαλής της αποστολής ακολουθεί την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) το περασμένο καλοκαίρι, αναφέρει η Επιτροπή και προσθέτει ότι η θέση αυτή θα καταργηθεί. Ανακοινώνει, δε, ότι η επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο.