Σε μια σοβαρότατη καταγγελία αναφορικά με τα self test προχώρησε το πρωί εκπρόσωπος των φαρμακοποιών μιλώντας στο OPEN. Όπως ανέδειξε ο φαρμακοποιός, Γιάννης Δαγρές, τα self test που παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες, δεν είναι self test, αλλά, rapid test και μάλιστα σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων κι όχι ατομικές συσκευασίες.

«Για μένα έχει γίνει γκέλα και χοντρή γκέλα. Περιμέναμε kits αυτόνομα, αλλά βλέπουμε rapid test κι όχι self test. Μας έχουν δώσει συσκευασία με 25 kits. Κανονικά πρέπει να επιστραφούν αυτά. Θα τα δώσουμε ένα ένα, αν τα αφήσουν. Θα το κάνουμε αναγκαστικά, αλλά δεν είναι ασφαλές. Περιμέναμε αυτόνομες συσκευασίες του ενός. Μας έφεραν rapid test αντιγόνου με την μπατονέτα. Συγκεκριμένα η φαρμακαποθήκη μας προμήθευσε με το Sars-cov-2 Rapid Antigen rapid test» είπε ο φαρμακοποιός ενώ διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα test  είναι «μια χαρά προϊόν είναι αλλά για άλλη δουλειά, για να γίνεται σε μικροβιολογικά εργαστήρια».

Όπως είπε «κανονικά πρέπει να επιστραφούν και να προμηθεύσουν με αυτόνομες συσκευασίες του ενός self test».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό στην παράγραφο 5 του παραρτήματος ΣΤ’ αναφορικά με τις τεχνικές προδιαγραφές των self test αναφέρει συγκεκριμένα, «τα test να παρέχονται είτε σε ατομική είτε σε συσκευασία περισσότερων τεμαχίων ώστε να είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής (πχ χωρίς να είναι αναγκαίος ο διαμοιρασμός διαλυμάτων από τον χρήστη)».

Απαντώντας στις καταγγελίες των φαρμακοποιών πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι αυτά τα τεστ είναι self test, όχι rapid και διαφέρουν από τα rapid στη χρήση. «Ακόμα δεν υπάρχουν σε ατομικές συσκευασίες και θα πρέπει να δίνονται ένα ένα, καθώς σε ατομικές συσκευασίες θα κυκλοφορήσουν αργότερα» υποστήριξαν ακόμα.