Ο Λετονός αξιωματούχος της Κομισιόν κλήθηκε από τον Δημήτρη Παπαδημούλη και τέσσερις ακόμη ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων να τοποθετηθεί για τον αντίκτυπο των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η Κομισιόν αναγνωρίζει τις δυσκολίες του ελληνικού λαού από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.
 
«Η δέσμευση της Επιτροπής για τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής στήριξη του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει βιώσει μεγάλες δυσκολίες μετά από μία βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση, είναι συνεχής και άγρυπνη» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε πως «από την έναρξη του τρέχοντος προγράμματος σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η Επιτροπή έχει καταβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στην κοινωνική δικαιοσύνη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων».
 
Ακολούθως, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος επανέλαβε για μία ακόμα φορά την πίστη της Κομισιόν στα προγράμματα λιτότητας και την πλήρη εφαρμογή τους, υποστηρίζοντας πως, σύμφωνα και με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του κοινωνικού αντίκτυπου κατά την έναρξη του προγράμματος το 2015, «εάν εφαρμοστεί πλήρως, το πρόγραμμα σταθερότητας του ESM θα βοηθούσε την Ελλάδα να επιστρέψει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη με έναν οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο τρόπο, συμβάλλοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση των πιο πιεστικών κοινωνικών αναγκών και προκλήσεων».
 
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε επίσης πως η Επιτροπή υπήρξε η κινητήρια δύναμη για σημαντικά μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος αναφορικά με την ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών και την προστασία των πλέον ευάλωτων, ενώ αναφερόμενος στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ο Β. Ντομπρόβσκις είπε ότι «αυτό το μέτρο είναι το πρώτο στην Ελλάδα το οποίο έχει δημιουργήσει ένα βασικό καθολικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Περίπου 500.000 Έλληνες πολίτες έχουν ήδη επωφεληθεί από το καθεστώς αυτό, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί σε συνολικά 750.000 πολίτες ή αλλιώς στο 7% του ελληνικού πληθυσμού, στην πλήρη του εφαρμογή».
 
Ο Λετονός πολιτικός επανέλαβε ακόμη πως η Κομισιόν συνεχίζει να καταβάλλει μέγιστες προσπάθειες για την ενίσχυση ενός συστήματος εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που μπορεί να βοηθήσει στην επανένταξη των Ελλήνων πολιτών στο εργατικό δυναμικό με έναν βιώσιμο τρόπο.
 
Τέλος, σημειώνεται πως ο Β. Ντομπρόβσκις επέλεξε να κάνει ειδική αναφορά στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αναφερόμενος και πάλι στην έκθεση της Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται προσπάθειες για να αξιολογηθούν και να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις των μέτρων που έχουν θεσπιστεί στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος σταθερότητας. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τον κοινωνικό αντίκτυπο του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της σταθερότητας και θα συνεχίσουμε να κρατάμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλήρως ενημερωμένο, όπως ακριβώς συνέβη και μέχρι τώρα» κατέληξε.