Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση του ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο, αλλά κατάφερε στο τέλος να σταματήσει την κατάρρευση της χώρας και αντιστρέφοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας μπόρεσε να την βγάλει στο ξέφωτο της ανάπτυξης.
 
«Υποσχεθήκαμε ένα δύσκολο αλλά ανορθωτικό δρόμο για τη χώρα και την οικονομία και τρία χρόνια μετά βλέπουμε επιτέλους ότι βγαίνουμε στο ξέφωτο. Σταματήσαμε την κατάρρευση, αντιστρέψαμε την καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και προχωράμε μπροστά και με σχέδιο για την επόμενη μέρα».
 

Περιμένοντας την «φιλόδοξη προοπτική» της συμφωνίας

 
Αναφερόμενος  στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου που αναμένεται να κλειδώσει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου και θα δρομολογήσει το πλαίσιο εποπτείας της «μεταμνημονιακής  περιόδου», ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι οι δανειστές θα πρέπει να δοθεί μήνυμα στις αγορές για την επιστροφή της Ελλάδας στις παγκόσμιες αγορές.
 
«Σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα θα έχουμε τελειώσει με τις τελευταίες εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης και άρα με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το 3ο και τελευταίο πρόγραμμα. Όλοι  εργαζόμαστε για αυτό το σκοπό και στα μέσα του Ιουνίου θα είναι έτοιμο το τελευταίο νομοσχέδιο για την ψήφιση και των τελευταίων προαπαιτούμενων.
 
Αναμένουμε λοιπόν μια συμφωνία καλά επεξεργασμένη ως προς τα χαρακτηριστικά της, με φιλόδοξη προοπτική και κατάλληλα προσαρμοσμένη στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας» τόνισε, σημειώνοντας ότι η πρέπει να είναι «ικανή να πείσει τις αγορές και τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά και με αξιώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».
 

Η «πάσα» από την ιταλική κρίση

 
Ο πρωθυπουργός πάτησε στην αναταραχή που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις εξελίξεις στην Ιταλία, επισημαίνοντας πως είναι ευκαιρία των Ευρωπαίων να κλείσουν το ελληνικό μέτωπο και να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στη Ρώμη, ώστε σταματήσουν οι συνεχιζόμενες κρίσεις στην Ευρωζώνη.
 
«Αυτή είναι άλλωστε η λύση που επιβάλλεται και από τη κρισιμότητα των στιγμών για το ευρώ και για όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, δεδομένων και των πρόσφατων αναταράξεων από τη πολιτική κρίση στην Ιταλία, που υποδεικνύουν ότι όλοι οφείλουν να μην παρασυρθούν από τα θετικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δώσουν μια λύση που θα κατοχυρώνει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία.
 
Και θα οριστικοποιεί το τέλος της ελληνικής κρίσης, ώστε όλοι απερίσπαστοι να εργαστούμε ώστε αυτό να αποτελέσει και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης, δηλαδή να εργαστούμε ώστε η πολιτική κρίση της Ιταλίας να μη μετεξελιχθεί και σε νέα οικονομική κρίση στην ευρωζώνη. Και πιστεύω ότι όλοι θα δείξουν την απαιτούμενη ωριμότητα ώστε αυτό να αποφευχθεί».
 

«Μην κουνάτε το δάκτυλο στους λαούς»

 
Άφησε σαφέστατες αιχμές για την παρέμβαση του Γερμανού επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ που έκανε μαθήματα ψήφου στους Ιταλούς, λέγοντας ότι οι αγορές θα τους μάθουν να ψηφίζουν.  Τόνισε πως είναι απαράδεκτο να κουνάνε κάποιοι το δάκτυλο στους λαούς και να τους υποδεικνύουν πώς να ψηφίζουν.
 
«Και η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει δυο σημαντικές αλήθειες. Η μια είναι ότι η επιμονή στη λιτότητα για μακρό χρονικό διάστημα, χωρίς ορίζοντα ελπίδας, διαβρώνει τη νομιμοποίηση των οικονομικών στόχων και προκαλεί διχασμό στο εσωτερικό των κοινωνιών. Και δεύτερον ότι η περιφρόνηση της δημοκρατίας γεννά επικίνδυνες αλλά και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους λαούς. Γιατί είναι εξίσου επικίνδυνο αλλά και απαράδεκτο κάποιοι αφ’ υψηλού να κουνάνε το δάκτυλο στους λαούς και να τους υποδεικνύουν πώς να ψηφίζουν».