«Μία σελίδα της ιστορίας της Γαλλίας γράφεται με το νέο Λαϊκό Μέτωπο» είναι ο τίτλος του κοινού ανακοινωθέντος, με το οποίο τα κόμματα ανακοινώνουν την κοινή τους κάθοδο στις εκλογές. Το όνομα της συμμαχίας παραπέμπει στο «Λαϊκό Μέτωπο» του 1936, την αριστερή συμμαχία που κέρδισε τότε τις βουλευτικές εκλογές.

Στη συμμαχία συμμετέχουν και πολλά μικρότερα κόμματα, που έχουν συμμαχήσει με κάποιο από τα τέσσερα μεγαλύτερα, όπως το «Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα» και το γαλλικό Κόμμα Πειρατών.

Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται: «Από σήμερα, παντού στη Γαλλία θα εργαστούμε για να μεγαλώσουμε αυτή τη συνάντηση με όλους εκείνους τους Γάλλους, τις ενώσεις, τα συνδικάτα, τα πολιτικά κόμματα, τις προσωπικότητες που συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο, που συμμερίζονται τις ιδέες και τον προσανατολισμό μας»

Με τις σημερινές δηλώσεις έγινε και «επίσημο» αυτό που είχε ανακοινωθεί μετά τις ευρωεκλογές, ως απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Τα αριστερά γαλλικά κόμματα είχαν κατέβει μαζί και στις βουλευτικές εκλογές του 2022, με τη συμμαχία NUPES, κερδίζοντας το 26% των ψήφων και το 22% των εδρών.

Τη συμμαχία χαιρέτισε ακόμα και ο πρώην Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι δεδομένου ότι ποτέ η άκρα Δεξιά δεν είχε φτάσει τοσο κοντά στην κατάληψη της εξουσίας, θα πρέπει να παραμεριστούν οι διαφωνίες και η συμμαχία να προτείνει στο γαλλικό λαό ένα αξιόπιστο πρόγραμμα.

 

Πρώτη η Λεπέν, δεύτερο το «νέο Λαϊκό Μέτωπο» σε δημοσκόπηση

Σε δημοσκόπηση της εταιρίας Elabe, που πραγματοποιήθηκε πριν την τελική ανακοίνωση της συμμαχίας, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ο Εθνικός Συναγερμός, εμφανίζεται να λαμβάνει το 31% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, χωρίς ωστόσο να κατορθώνει να έχει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού στον δεύτερο γύρο θα λάβει από 220 ως 270 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Το «νέο Λαϊκό Μέτωπο» μετριέται στο 28% και θα μπορούσε στον δεύτερο γύρο να κερδίσει από 150 έως 190 έδρες.

Η Λεπέν θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών αν συνεργαστεί μαζί του το Ρεπουμπλικανικό κόμμα το οποίο, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση αυτή, λαμβάνοντας το 6,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο θα μπορούσε στον δεύτερο να κερδίσει από 30 ως 40 έδρες.

Σε ό,τι αφορά την παράταξη του προέδρου Μακρόν, εμφανίζεται να λαμβάνει στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών το 18% των ψήφων και να κερδίζει στον δεύτερο γύρο από 90 ως 130 έδρες.