Την Τρίτη, στη Βουλή, συζητήθηκε η τροπολογία που κατέθεσε η αντιπολίτευση και στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, σχετικά με την επαναπρόσληψη των περίπου 40 (όπως υπολογίζεται στον δήμο της Αθήνας), μεταναστριών καθαριστριών που, μολονότι εργάζονται ακόμα και για πάνω από 20 χρόνια στη σχολική καθαριότητα, μένουν εκτός λόγω μιας διάταξης της ΝΔ από το 2020 που βασίζεται στην ελληνική ιθαγένεια και απαιτεί από όσους και όσες δεν έχουν τα σχετικά έγγραφα να προσκομίσουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας. Πέρσι, το ζήτημα λύθηκε με τροπολογία τον Δεκέμβριο, ωστόσο το πρόβλημα επανήλθε φέτος, με τις μετανάστριες καθαρίστριες να βρίσκονται ξανά και ξανά έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σκούπα και φαράσι με πιστοποιητικό ελληνομάθειας: Οι μετανάστριες καθαρίστριες ζητούν ξανά το δίκιο τους

«Η πρόταση που κάνουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι να επαναλάβουμε την περσινή διάταξη και για φέτος. Το ερώτημα το δικό μου είναι γιατί και για φέτος; Και για του χρόνου; Και για πάντοτε; Άρα ποιο είναι το νόημα εδώ της προσωρινότητας; Δεν έχει κανένα νόημα. Η διάταξη είχε χρονικό πλαίσιο ήδη από πέρυσι. Άρα έπρεπε αυτό το ζήτημα να έχει τακτοποιηθεί ή ρυθμιστεί» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε:

«Δεύτερον, δεν είναι δυνατόν να διασπούμε συνεχώς τη νομοθεσία και μάλιστα στην πραγματικότητα διατηρώντας και προτείνοντας ως λύση ένα καθεστώς νομικό, το οποίο όλοι ξέρουμε ότι είναι κακό και συμφωνούμε ότι είναι κακό. Άρα κατανοώντας από τη μια μεριά το πρόβλημα, αλλά από την άλλη λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάσπαση νομοθεσίας για το ζήτημα αυτό, η απάντησή μου –και αυτό προτείνω, κύριε Υπουργέ, να κάνετε- είναι να απορρίψουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία» πρόσθεσε ο Μάκης Βορίδης, ενώ στη συνέχεια πρότεινε στις εργαζόμενες που μένουν εκτός των σχολείων να ιδρύσουν ΚΟΙΝΣΕΠ.

«Δεν είναι δουλειά μου να παρέχω νομικές συμβουλές και να παρέχω σε πολίτες νομικές συμβουλές και μάλιστα σε πολίτες που έχουν εκπροσώπηση από συνηγόρους, οι οποίοι ευχερώς κάνουν τοποθετήσεις, μάλλον πολιτικού χαρακτήρα, αλλά φαίνεται ότι δεν παρακινούν τους εντολείς τους να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, για να διαφυλάξουν τα δικαιώματά τους. Θα κάνω σήμερα μια εξαίρεση, γιατί κατά τη γνώμη μου η λύση υφίσταται. Ο Δήμος Αθηναίων έχει πάρει μια θέση και λέει ότι έχει δυνατότητα και χρειάζεται να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες των συγκεκριμένων. Αυτό λέει ο Δήμος Αθηναίων, ιδίοις δαπάναις, έχει αυτή τη δυνατότητα. Το νομικό πλαίσιο υφίσταται και δεν χρειάζεται καν να το πειράξουμε και δεν χρειάζεται καμία τροπολογία. Γιατί; Διότι στα πλαίσια της παροχής δημόσιας υπηρεσίας, δημόσιας σύμβασης, έχουμε εφαρμογή για τα δημοτικά κτήρια και για υπηρεσίες καθαριότητας των δημοτικών κτηρίων του ν. 4440/2016, νόμος με τον οποίο οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ είμαι βέβαιος ότι είναι εξοικειωμένοι. Και συγκεκριμένα, με το άρθρο 20 του ν. 4440/2016 υπάρχει η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης της υπηρεσίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

Άρα λοιπόν, αντί για όλα αυτά, που διασπούν το νομικό μας σύστημα, που διασπούν την ακεραιότητα της λειτουργίας του και που ουσιαστικά επαναλαμβάνουν διατάξεις που τις έχουμε καταδικάσει ως κακές διατάξεις για τους εργαζόμενους, υπάρχει μια πάρα πολύ απλή και εύκολη λύση, που διαφυλάσσει και τις θέσεις εργασίας αλλά και την ακεραιότητα του νομικού συστήματος. Θα έλεγα λοιπόν περισσότερο πρέπει να κατευθυνθούν οι νομικοί παραστάτες των συγκεκριμένων σε λύσεις οι οποίες είναι δημιουργικές, παραγωγικές και υπάρχουν μες στο νομικό μας σύστημα και δίνουν λύσεις στους εργαζόμενους, παρά να προτείνουν τροπολογίες οι οποίες αναπαράγουν απαράδεκτα καθεστώτα, στα οποία η Κυβέρνησή μας ήρθε και έδωσε τέλος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι νομοθετική ρύθμιση για την επαναπρόσληψη των μεταναστριών καθαριστριών έχει ζητήσει και ο δήμος Αθηναίων, με σχεδόν ομόφωνο ψήφισμά του.

«Βεβαίως, δεν πρέπει να κάμπτεται, όπως λέει ο κύριος Υπουργός, η ενότητα του νόμου, αρκεί να μην πληρώνει τα σπασμένα ο φτωχός, ο άνευ δικαιωμάτων στην ουσία εργαζόμενος» σχολίασε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και συνέχισε «είναι θέμα πολιτικής τάξης, αλλά και ηθικής και νομικής τάξης να βρουν δουλειά αυτοί οι άνθρωποι που επί τόσα χρόνια προσφέρουν στη σχολική καθαριότητα, διότι –επαναλαμβάνω- με το σωστό μέτρο του να μετατραπούν οι συμβάσεις από συμβάσεις έργου σε ορισμένου χρόνου -που είναι σωστό μέτρο αυτό- δεν μπορεί να οδηγείτε στην ανεργία, στην απόλυση και την ανεργία είκοσι, τριάντα αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Για «καψόνι Βορίδη στις καθαρίστριες» κάνει λόγο η δημοτική παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», σημειώνοντας πως «η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Μ.Βορίδη στη Βουλή, την Τρίτη 21/9, στην πρόταση τροπολογίας που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης με την οποία θα μπορούσαν οι Δήμοι να επαναπροσλάβουν άμεσα τις απολυμένες μετανάστριες καθαρίστριες ήταν κατηγορηματική άρνηση. Καμιά τους δεν ονομάζεται Αντετοκούνμπο για να πάρει ελληνική ιθαγένεια…».

«Ας σταματήσουν τα στελέχη της Δεξιάς πολυκατοικίας, είτε ο ακροδεξιός υπουργός του ΥΠΕΣ, Βορίδης είτε ο φιλελεύθερος Δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης να παίζουν με τις ζωές των μεταναστριών/τών καθαριστριών/τών. Οι ζωές τους μετράνε και το τσεκούρι του ρατσισμού που κραδαίνει ο Βορίδης δεν χωράει ως εργαλείο αποκλεισμού από τις δουλειές, στις οποίες κάποιες σκληρά εργαζόμενες γυναίκες βρίσκονται πάνω από είκοσι χρόνια! Τα συνδικάτα, οι δημοτικές κινήσεις, το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα είναι ώρα να βρεθούν στο πλευρό των αγωνιζόμενων για το δικαίωμα στη δουλειά μεταναστριών/τών καθαριστριών/τών. Άμεση επαναπρόσληψη χωρίς ρατσιστικούς αποκλεισμούς, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα!» τονίζει στη δήλωσή του ο Δημοτικός Σύμβουλος, Πέτρος Κωνσταντίνου.

Οι μετανάστριες καθαρίστριες θα βρεθούν και σήμερα, Πέμπτη, στις 14:00 έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας λύση στο ζήτημά τους, ενώ την κινητοποίησή τους στηρίζει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.