Αναβάλλεται προς το παρόν τουλάχιστον μέχρι και τον Δεκέμβριο το εγχείρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με το κυβερνητικό επιχείρημα να είναι η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των 400 αστυνομικών, αλλά και να πραγματοποιηθούν τα σχετικά έργα εντός ΑΕΙ. Η προκήρυξη που έγινε εσπευσμένα – και μετά από το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» – για την πρόσληψη των 400 αστυνομικών, των ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων), έχει δρομολογηθεί, ενώ -κατά τις ίδιες πληροφορίες- ερωτήματα εγείρει το ότι οι 25-30 αστυνομικοί που θα αναλάβουν ανά βάρδια τη φύλαξη των πέντε πανεπιστημίων που αξιολογήθηκαν ως πιθανοί στόχοι αντιεξουσιαστών ή πεδία άλλων έκνομων ενεργειών, δε θα μπαίνουν στην πανεπιστημιούπολη, αλλά θα περιπολούν στην περιοχή.

Όπως τόνισε μιλώντας χθες, Δευτέρα στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, «υπάρχουν παράλληλες διαδικασίες που προχωρούν. Η εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ. των ειδικών φρουρών και από τα ΑΕΙ η εκπόνηση των σχεδίων ασφαλείας. Ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κατατεθεί προσφυγή κατά της απόφασης για την έναρξη των διαδικασιών ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τα μέλη της οποίας υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ.».

Σχετικό σχόλιο έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απέδωσε την καθυστέρηση στην επαρκή εκπαίδευση που πρέπει να λάβουν οι 400 αστυνομικοί των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. «Όπως γνωρίζετε, η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας διέπεται από συγκεκριμένες διατάξεις. Όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση που απαιτείται, όταν ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες που υπάρχουν για την πρόσληψη των ανθρώπων που θα τη στελεχώσουν και όταν εκπαιδευθούν επαρκώς, όπως πρέπει, για να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική στον λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε και θα κληθεί να εκτελέσει», ανέφερε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως όλοι αντιλαμβάνονται «την ιδιαιτερότητα που υπάρχει και την πολύ καλή εκπαίδευση που πρέπει να έχουν σε διάφορες πτυχές όσοι άνθρωποι κληθούν να εκτελέσουν αυτό τον ρόλο».

Αναφορικά με τα συστήματα επιτήρησης αλλά και την κάρτα εισόδου στα ΑΕΙ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, τονίζει στα «Νέα», πως τα ιδρύματα δεν έχουν λάβει ακόμη τα χρήματα που ανέμεναν για τον σκοπό αυτόν και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 25-30 εκατομμύρια ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές δεν έμειναν ασχολίαστες από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για καθαρή ήττα της κυβέρνησης.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Τι προβλέπεται για τη λειτουργία της

  • Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα στελεχώσουν στο μέλλον την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), είναι 1.033 Ειδικοί Φρουροί. Την πρόσληψη, εκπαίδευση και την παροχή του εξοπλισμού τους έχει αναλάβει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Διοικητής της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, θα τοποθετηθεί Αστυνομικός Διευθυντής που προέρχεται από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
  • Οι αστυνομικοί των πανεπιστημίων θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα συνεργάζονται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ.
  • Θα φορούν διαφορετικού χρωματισμού στολή, θα είναι άοπλοι και θα φέρουν αμυντικό εξοπλισμό (γκλομπ, χειροπέδες). Θα απασχολούνται 200 άτομα ανά βάρδια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πέντε Α.Ε.Ι. με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα).
  • Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα λειτουργήσουν κέντρα επιχειρήσεων με τη διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, σε κοινόχρηστους χώρους και σε χώρους εργαστηρίων με ακριβό εξοπλισμό. Παράλληλα έχουν καταρτιστεί ειδικά σχέδια ασφάλειας και επέμβασης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην περίπτωση που εξελίσσονται έκνομες ενέργειες.

«Η κυβέρνηση δαπανά ποσά προκειμένου να μεταβάλλει τα Πανεπιστήμια σε χώρους αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού»

Υπενθυμίζουμε πως οι αντιδράσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας από την κυβέρνηση το οποίο θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ ήταν θυελλώδεις. Έπειτα από τους πρυτάνεις, τους καθηγητές και τους φοιτητές, ενάντια στο νέο σχέδιο είχαν ταχθεί από την ανακοίνωση του υπουργείου ήδη η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης αλλά και η ΑΔΕΔΥ.

Η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης, στα πλαίσια της ανακοίνωσης της Συνόδου Πρυτάνεων στις αρχές Νοεμβρίου, είχε μεταξύ άλλων πως «η σύσταση ειδικού αστυνομικού σώματος στα Πανεπιστήμια, το οποίο θα αναφέρεται σε εξωπανεπιστημιακούς θεσμούς, δεν συνάδει με τη συνταγματική κατοχύρωση και προστασία του αυτοδιοίκητου των ελληνικών Πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στις επί μέρους εκφάνσεις της (επιστήμης, έρευνας και διδασκαλίας)».

Δριμεία ήταν και η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, η οποία ζητούσε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και υπογράμμιζε ότι  η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην ενίσχυση του Δημόσιου πανεπιστημίου με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, αντί να στηρίξει την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία αλλά και να φροντίσει για την υγεία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, «δαπανά ποσά προκειμένου να μεταβάλλει τα Πανεπιστήμια σε χώρους αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού, όπου θα περιορίζονται ακόμη και οι ακαδημαϊκές ελευθερίες», επισημαίνει και συμπληρώνει πως «για άλλη μια φορά, εκμεταλλεύεται την πανδημία και τις συνθήκες περιορισμού των συνταγματικών ελευθεριών, προκειμένου να στραφεί ενάντια στους εργαζόμενους και την κοινωνία».

Ακόμα, από τον Ιανουάριο o πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, είχε τονίσει την αντίθεση τη ΠΟΑΣΥ, στο μέτρο που προωθεί το νομοσχέδιο, λέγοντας πως «δεν υπήρξε ούτε ένα μέλος του Δ.Σ. μας, ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης, που να υποστήριξε την εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ στα πανεπιστημιακά ιδρύματα». Σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ εξήγησε ότι «δεν μπορούν να συνυπάρξουν ο θεσμικός ρόλος της αστυνομίας – που προσδιορίζεται ως βραχίονας του στενού πυρήνα του κράτους με προκαθορισμένες αρμοδιότητες – και οι ιδιαιτερότητες που έχουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το αυτοδιοίκητο». Επίσης ανέφερε ως προβληματική και την ταχύτητα αλλά και τον χρόνο στον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να δημιουργήσει έναν τέτοιο θεσμό και υπενθύμισε ότι η δια νόμου κατάργηση του ασύλου, δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία να παρεμβαίνει εντός των πανεπιστημίων και τόνισε ότι είναι παράλογο να προσληφθεί προσωπικό το οποίο θα εκπαιδευτεί μόλις ένα μήνα, με ταυτόχρονη ανάθεση σε αυτό ακόμα και προανακριτικών καθηκόντων. και στο οποίο θα ανατεθεί αυτό το χρόνιο και δύσκολο ζήτημα.