Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ το νομοσχέδιο προβλέπει «την κατάργηση Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, την άμεση απόλυση ή τη διαθεσιμότητα και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού δημιουργίας δεξαμενών νέων διαθεσιμοτήτων μέσω της εφαρμογής νέου συστήματος 'αξιολόγησης' και της καθιέρωσης υποχρεωτικής ποσόστωσης».
 
 

Αλυσοδεμένοι εκπαιδευτικοί
 

Οι εκπαιδευτικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή.
Ορισμένοι εξ αυτών αλυσοδέθηκαν συμβολικά στα κάγκελα που έχουν στηθεί έξω από το κοινοβούλιο, ενώ νωρίτερα στο ίδιο σημείο συγκεντρώθηκαν καθαρίστριες, κρατώντας στα χέρια σκούπες και σφουγγαρίστρες. 
 
Παράλληλα, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκεντρώθηκαν οι σχολικοί φύλακες που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. 
 

Δύο συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

 
Δύο συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Η μία στο άγαλμα του Βενιζέλου, από την ΕΔΟΘ, και η άλλη στην πλατεία Αγίας Σοφίας, από το ΠΑΜΕ.
 
Και στις δύο συγκεντρώσεις δυναμικό «παρών» με πανό και συνθήματα έδωσαν καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης, εργαζόμενοι στην υγεία, την αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εφορίες, τα τελωνεία και άλλους τομείς του δημοσίου.
 
Οι συγκεντρωμένοι έκαναν στη συνέχεια πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
 

Λήξη καθεστώτος διαθεσιμότητας

 
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα θα έρθουν αντιμέτωποι με την ανεργία στις 22 Μαρτίου, οπότε λήγει το καθεστώς διαθεσιμότητας.
 
Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα, Τετάρτη, αντιδρώντας στις απολύσεις, στο καθεστώς διαθεσιμότητας, αλλά και στις αξιώσεις που προβάλλει η τρόικα στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. 
 
 

Κάλεσμα σε 48ωρη απεργία
 

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει επίσης 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Μαρτίου.
 
Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι η τρόικα ζητεί νομοθετική ρύθμιση του «δικαιώματος» των εργοδοτών για ανταπεργία (lockout), κατάργηση τριετιών και περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού.
 
Αναφέρει ακόμη ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το ΔΝΤ απαιτούν, παράλληλα, να προωθηθεί αντεργατική ρύθμιση που θα δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στη διαδικασία κήρυξης απεργίας από τα συνδικάτα με πρόσχημα την ύπαρξη πλειοψηφίας επί του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου.
 
 

Αποικιοκρατικές απαιτήσεις
 

Η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει θρασύτατες και προκλητικές για τους εργαζόμενους της χώρας τις «νέες αποικιοκρατικές απαιτήσεις της τρόικας» και υπογραμμίζει ότι «δεν καθησυχάζουν και οι δήθεν αρνήσεις της κυβέρνησης».
 
«Όχι μόνο γιατί όλα τα μέτρα που ζητά η τρόικα στην αρχή 'απορρίπτονται' και στη συνέχεια υλοποιούνται, αλλά κυρίως γιατί είναι τα ίδια ταξικά συμφέροντα που υπηρετούν κυβέρνηση και τρόικα. Είναι και μέτρα που εξυπηρετούν το ντόπιο κεφάλαιο άρα και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Εξάλλου είναι οι κυβερνήσεις της χώρας μας που τα τελευταία χρόνια επέβαλλαν τις δραματικές μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις μας και την κατάργηση κοινωνικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων» σημειώνει.