Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που έστειλε στα σχολεία ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, η ετήσια έκθεση της αυτοαξιολόγησης που θα περιέχει στοιχεία της εκτίμησης της γενικής εικόνας του σχολείου θα υποβληθεί ηλεκτρονικά φέτος, στο τέλος του σχολικού έτους.
 
Σχετικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των εκθέσεων συντάσσονται στο υπουργείο Παιδείας και θα σταλούν στα σχολεία τις επόμενες μέρες.
 
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου κάθε σχολικής μονάδας είναι υποχρεωτική και θα γίνει με την ευθύνη των διευθυντών της και με τη βοήθεια των οικείων σχολικών συμβούλων.
 
Η προσωπική αξιολόγηση εκπαιδευτικών ξεκινά τον Μάιο, με προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς που ως την 31η Μαΐου 2014 συμπληρώνουν τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για προαγωγή. Στη διαδικασία αυτή ο ιεραρχικά ανώτερος θα αξιολογεί, ενώ αν κάποιος υστερεί, ο επιμορφωτής θα δημιουργεί ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα και θα επαναξιολογείται ύστερα από έναν χρόνο.
 
 

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

 
Η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία των καθηγητών της Μέσης εκπαίδευσης) και η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος) διοργανώνουν το Σάββατο 15 Μαρτίου, στις 2 το μεσημέρι, κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο σύστημα αξιολόγησης.
 
Οι εκπρόσωποι των δύο εκπαιδευτικών ομοσπονδιών της χώρας ζητούν ακύρωση των νόμων και δηλώνουν αποφασισμένοι να τους σταματήσουν.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, «η αποκαλούμενη αυτοαξιολόγηση έχει ναυαγήσει και οι εκπαιδευτικοί δεν υποκύπτουν σε πιέσεις ώστε να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας». Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την Κυριακή 16 Μαρτίου (από 9.30 ως 15.00) στο υπουργείο Παιδείας.
 
Παράλληλα η ΟΛΜΕ εκφράζει αντιρρήσεις και στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να καταγράψει για πρώτη φορά τους «αριθμούς» στον χώρο της εκπαίδευσης και να σταματήσει τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις μέσω της νέας ηλεκτρονικής πύλης της «My School».

Στόχος της πλατφόρμας είναι η λειτουργική ενοποίηση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων υποστήριξης της καθημερινής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

 
Ο εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ ωστόσο προσφεύγουν στα δικαστήρια για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των εργαζόμενων στην εκπαιδευτική κοινότητα.