Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την τοποθέτησή της στα πλαίσια της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «Κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union) αναφέρθηκε σε πλήθος θεμάτων μεταξύ των οποίων η πανδημία του κορονοϊού, η οικονομία, το προσφυγικό αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις,

Δημιουργία ευρωπαϊκού οργανισμου για τη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη

Ξεκινώντας από το μείζον ζήτημα που πλήττει τις χώρες της ΕΕ αλλά και ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, δηλαδή την πανδημία του κορονοϊού, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έθεσε συγκεκριμένους στόχους ούτως ώστε και τα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα υγειονομικές κρισεις στο μέλλον.

Όπως είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τον δικό της οργανισμό για τη βιοϊατρική έρευνα ενώ, παράλληλα προανήγγειλε τη σύγκλιση μιας παγκόσμιας συνόδου κορυφής για την υγεία στην Ιταλία το επόμενο έτος, στην κατεύθυνση της καλύτερη θωράκισης σε περιπτώσεις μελλοντικών πανδημιών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε χαρακτηριστικά πως, «επειδή ήταν μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να αντλήσουμε τα παγκόσμια διδάγματα. Γι’ αυτό, μαζί με τον πρωθυπουργό Κόντε και την ιταλική προεδρία της G20, θα συγκαλέσω μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία την επόμενη χρονιά στην Ιταλία».

Συνάμα ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, αλλά και την ταυτόχρονη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για προηγμένη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη.

«Πράσινα» ομόλογα το 30% του Ταμείου Ανάκαμψης

Στη συνέχεια της ομιλίας της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε πως το 30% του Ταμείου Ανάκαμψης, θα συγκεντρωθεί από «πράσινα» ομόλογα. Σε αυτή τη βάση, παρουσίασε ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε αντίθεση με τον παρόντα στόχο του 40%.

«Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι το προσχέδιό μας για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης. Θα είμαστε η πρώτη ήπειρος κλιματικά ουδέτερη ως το 2050. Ωστόσο, κοιτάξαμε κάθε τομέα για να δούμε πόσο γρήγορα μπορούμε να προχωρήσουμε. Και προτείνουμε για να τα καταφέρουμε, να αυξηθεί ο στόχος της μείωσης των ρύπων κατά 15% για το 2030. Αναγνωρίζω ότι από 40% στο 55% είναι πολύ μεγάλη (αύξηση) για ορισμένους και πολύ λίγη για άλλους. Η μελέτη αντικτύπου δείχνει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Κομισιόν.

Συνάμα ζήτησε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία ώστε η Ευρώπη να ανταγωνιστεί πιο έντονα με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπροσθέτως πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας την οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες θα χρησιμοποιούν για όλες τις οικονομικές τους συναλλαγές.

Όπως επισήμανε η προεδρος της Κομισιόν, η ΕΕ πλήττεται εδώ και χρόνια από κρίσεις, από την οικονομική κατάρρευση του 2008 έως τις διαμάχες για τη μετανάστευση και την παρατεταμένη ιστορία της εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ.

Επίσης υπογράμμισε πως τον Ιούλιο τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν για ένα σχέδιο τόνωσης που άνοιξε τον δρόμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια ευρώ στις κεφαλαιαγορές στο όνομα όλων αυτών, «μια πρωτοφανή πράξη αλληλεγγύης εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», είπε.

Αυξάνεται η απόσταση με τη Τουρκία

«Η Τουρκία είναι και θα είναι πάντα ένας σημαντικός γείτονας. Αλλά ενώ είμαστε κοντά στο χάρτη, η απόσταση μεταξύ μας φαίνεται να αυξάνεται», σημείωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την κρίση στην Αν. Μεσόγειο. Διευκρίνισε δε, ότι η Τουρκία βρίσκεται πράγματι σε μια ταραγμένη γειτονιά «και ναι, φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, για τους οποίους τους υποστηρίζουμε με σημαντική χρηματοδότηση». Ωστόσο όπως είπε, «κανένα από αυτά δεν δικαιολογεί προσπάθειες εκφοβισμού των γειτόνων της».

Επίσης πρόσθεσε πως «τα κράτη μέλη μας, η Κύπρος και η Ελλάδα, μπορούν πάντα να βασίζονται στην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων κυριαρχίας τους», συμπληρώνοντας ότι «η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας. Η επιστροφή των ερευνητικών σκαφών στα τουρκικά λιμάνια τις τελευταίες ημέρες είναι ένα θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την ίδια, η συγκεκριμένη κίνηση της Άγκυρας είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του απαραίτητου χώρου για διάλογο. «Η αποφυγή μονομερών ενεργειών και η επανάληψη συνομιλιών με πραγματικά καλή πίστη είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Ο μόνος δρόμος για σταθερότητα και μόνιμες λύσεις», σημείωσε.

Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Εξειδικεύοντας αναφορικά με το προσφυγικό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε πως «η μετανάστευση είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί αρκετά καιρό. Η μετανάστευση ήταν πάντα γεγονός για την Ευρώπη – και θα είναι πάντα. Καθ’ όλη τη διάρκεια των αιώνων, έχει ορίσει τις κοινωνίες μας, εμπλουτίζει τους πολιτισμούς μας και διαμόρφωσε πολλές από τις ζωές μας. Και αυτό θα ισχύει πάντα», τόνισε.

Επιπροσθέτως αναφερόμενη στη μεταναστευτική κρίση του 2015 σημείωσε πως αυτή προκάλεσε πολλές βαθιές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών – με κάποιες από αυτές τις ουλές να θεραπεύονται ακόμη και σήμερα. «Έχουν γίνει πολλά από τότε. Αλλά λείπουν πολλά. Εάν είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς – χωρίς συμβιβασμούς στις αρχές μας – μπορούμε να βρούμε αυτή τη λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα προανήγγειλε την επιβολή νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση εκ μέρους της Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα.

«Στενότερη σχέση μεταξύ του ασύλου και της επιστροφής»

«Θα ακολουθήσουμε μια ανθρώπινη και ανθρωπιστική προσέγγιση» είπε συνεχίζοντας την τοποθέτηση της η πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε πως «η διάσωση ζώων στη θάλασσα δεν είναι απλώς προαιρετική. Και αυτές οι χώρες που εκπληρώνουν τα νομικά και ηθικά καθήκοντά τους ή είναι περισσότερο εκτεθειμένες από άλλες, πρέπει να μπορούν να βασίζονται στην αλληλεγγύη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε.

Ακόμη έκανε λόγο για «στενότερη σχέση», μεταξύ των αφίξεων και των επιστροφών προσφύγων και μεταναστών, σημειώνοντας πως «πρέπει να κάνουμε μια σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που έχουν το δικαίωμα διαμονής και εκείνων που δεν έχουν. Θα αναλάβουμε δράση για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, την εμβάθυνση των εξωτερικών συνεργασιών και τη δημιουργία νομικών οδών. Και θα διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που έχουν το δικαίωμα να μείνουν είναι ενσωματωμένα και αισθάνονται ευπρόσδεκτα», εξήγησε αναφορικά με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν για το Σύμφωνο Μετανάστευσης. «Η Κομισιόν θα αναλάβει τις ευθύνες της, περιμένω από τα κράτη μέλη επίσης να αναλάβουν δράση. Κάθε χώρα να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης της. Η μετανάστευση είναι Ευρωπαϊκό ζήτημα», είπε ιδιαίτερα εμφατικά.

«Οι εικόνες του καταυλισμού στη Μόρια είναι μια επώδυνη υπενθύμιση της ανάγκης να ενωθεί η Ευρώπη»

Αυτό είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφορικά με την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε πριν μια εβδομάδα στη Μόρια και τη οποία ακολουθησαν άλλες δύο, ισοπεδώνοντας τόσο το ΚΥΤ όσο και τον καταυλισμό που είχε αναπτυχθεί γύρω του.

Ειδικότερα επεσήμανε ότι «η Επιτροπή επεξεργάζεται τώρα ένα σχέδιο για έναν κοινό πλάνο με τις ελληνικές αρχές για ένα νέο στρατόπεδο στη Λέσβο. Μπορούμε να βοηθήσουμε στις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής και να βελτιώσουμε σημαντικά τις συνθήκες για τους πρόσφυγες».