Νέο αίτημα κατατέθηκε από τις τουρκικές δικαστικές αρχές προς τις ελληνικές για να εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ στρατιωτικοί, λίγο μετά τις δεσμεύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, για μη έκδοση. Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε ότι η κυβέρνηση διερεύνα τη δυνατότητα διεξαγωγής της δίκης των στρατιωτικών στην Ελλάδα.
SOOC
Νέο αίτημα έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών κατέθεσε η Τουρκία λίγο μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης με τον Σταύρο Κοντονή. Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα έχει υποβληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και θα επιδοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Μετά τη μετάφραση και επίδοσή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα πάρει την προβλεπόμενη νόμιμη οδό. Ωστόσο, λίγο νωρίτερα από το τουρκικό αίτημα ο Στ. Κοντονής με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κλείσει με την απόφαση που έχει εκδώσει ο Άρειος Πάγος.
«Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά, ότι η απόφαση αυτή δεν μπαίνει σε ζητήματα ύπαρξης ενδείξεων ενοχής για τους συγκεκριμένους αξιωματικούς. Αναφέρεται πρωτίστως στο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία οι αξιωματικοί αυτοί ενδέχεται να μην έχουν δίκαιη δίκη, όπως προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες. Αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή από όλους και πρώτα-πρώτα από την ελληνική Κυβέρνηση. Αυτή την απόφαση πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της η τουρκική κυβέρνηση για τις περαιτέρω ενέργειές της», είπε ο Στ. Κοντονής.
Μάλιστα, το θέμα της έκδοσης των οκτώ βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης της αντιπροσωπείας του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης με επικεφαλής των υφυπουργό Μπιλάλ Ουτσάρ, στην εθιμοτυπική συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Καινούργια στοιχεία για τους στρατιωτικούς
Πληροφορίες που επικαλείται η «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι στο νέο αίτημα περιλαμβάνονται καινούργια στοιχεία για κάποιους από τους οκτώ στρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το αίτημα έχει υποβληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και θα επιδοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.