Τον Νοέμβριο του 2019, πραγματοποιήσαμε συνεντεύξεις με ανθρώπους που είχαν κακοποιηθεί σε ένα σκοτεινό κέντρο κράτησης κοντά στο χωριό Πόρος, στον Έβρο, πριν προωθηθούν με έντονο και παράνομο τρόπο στην Τουρκία. Πρόσφατα, οι New York Times αναφέρθηκαν στην ύπαρξη του κέντρου, δίνοντα διεθνή δημοσιότητα σε ένα μέχρι τώρα άγνωστο ζήτημα» αναφέρει σε αναρτήσεις του στο twitter το ερευνητικό κέντρο, που έχει ως έδρα το Πανεπιστήμιο Goldsmith του Λονδίνου.
Οι μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν κρατούμενοι στο κέντρο κάνουν λόγο για άρνηση φροντίδας σε κορίτσι που είχε πυρετό, για αφαίρεση όλων των προσωπικών αντικειμένων και στη συνέχεια, για μεταφορά με δύο βαν, προς τον ποταμό, όπου γίνεται η παράνομη επαναπροώθηση.
«Οι μέθοδοι μας βοήθησαν τους μάρτυρες να ανακατασκευάσουν την εγκατάσταση από μνήμης. Η διαδικασία βοήθησε την ανάμνηση τους και βοήθησε να επιβεβαιώσουν τις μαρτυρίες τους. Τα μοντέλα που παράγονται από τη μνήμη μαρτύρων αντιστοιχούνσε αυτά που δημιουργήσαμε από δορυφορικές εικόνες και φωτογραφίες που τραβήξαμε στο έδαφος» προσθέτει το κέντρο και συνεχίζει:
Ανακαλύψαμε ότι το κέντρο δημιουργήθηκε ως στρατιωτική εγκατάσταση και μεταφέρθηκε στην Αστυνομία το 2012, λειτουργώντας πλέον στα πλαίσια του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως σταθμός φύλαξης των συνόρων για να κρατήσει τους μετανάστες όταν οι άλλοι χώροι υπερβαίνουν τη χωρητικότητα. Επικαλείται ως πηγή, επίσημο έγγραφο της Αστυνομίας από το 2011, σύμφωνα με το οποίο αποφασίζονται εργασίες αναβάθμισεις του κέντρου, με χρηματοδότηση κατά 75% από το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο και κατά 25% από κρατικούς πόρους. Το συνολικό ύψος των εργασιών είναι 11.053 ευρώ, ενώ στο ίδιο έγγραφο περιγράφεται η αναβάθμιση, με πρίφραξη και αναφορά στην «ασφαλή κυκλοφορία των συλληφθέντων»
(5/8) We sourced the respective contracts from 2011 (in Greek). They can be accessed in full here: https://t.co/yXyfFCXmF1
Read a relevant article by @RESPOND_H2020 here: https://t.co/uM8zxVMZTm pic.twitter.com/nmkxlHNN5k
— Forensic Architecture (@ForensicArchi) March 12, 2020
«Διαπιστώσαμε ότι στην πράξη η εγκατάσταση του Πόρου λειτουργεί ως ένας από τους κύριους κόμβους τπαράνομων επαναπροωθήσεων, όπου οι μετανάστες υποβάλλονται σε εξευτελιστική και βίαιη μεταχείριση, πριν προωθηθούν στον ποταμό Έβρου» προσθέτει επίσης το Κέντρο, ενώ αναφέρει ότι όλα τα παραπάνω είναι μέρη μίας μεγαλύτερης έρευνας, που θα δοθεί στη δημοσιότητα τους επόμενους μήνες.
(8/8) Our investigation into the killing of Muhammad al-Arab in the Evros/Meriç Delta exposed this matrix of border violence. A full report on human rights violations in #Evros will be published in collaboration with @rights360
in the coming months.https://t.co/wk8l7ChN7j— Forensic Architecture (@ForensicArchi) March 12, 2020
Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες, πριν ξεσπάσει η πρόσφατη κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, το Forensic Architecture μαζί με το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχαν δώσει στη δημοσιότητα δύο βίντεο, ένα τον Δεκέμβριο κι ένα τον Φεβρουάριο, με βίντεο και μαρτυρίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα στον Έβρο. Ένα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο του γερμανικού περιοδικού απεικονίζει μασκοφόρους, κάποιοι ντυμένοι με ρούχα παραλλαγής, χωρίς στρατιωτικό έμβλημα, να μεταφέρουν ομάδες ανθρώπων από την ελληνική πλευρά του ποταμού στην τουρκική με μηχανοκίνητη φουσκωτή λέμβο. Όπως σημειώνεται, στο βίντεο δεν απεικονίζονται οι μασκοφόροι στο μέσο του ποταμού, το σημείο των ελληνοτουρκικών συνόρων.
Αποκαλυπτικό βίντεο του Spiegel με επαναπροώθηση προσφύγων στον Έβρο
Ενώ το δεύτερο, διηγείται την ιστορία μίας τουρκάλας που προσπάθησε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, έγινε θύμα παράνομης επαναπροώθησης τον περασμένο Μάιο και βρέθηκε λίγες μέρες μετά κρατούμενη στην Τουρκία, για σχέσεις με το κίνημα των Γκιουλενιστών.