από το Παρατηρητηριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
Μετά τη διαιτητική απόφαση που υποτίθεται οτι την «δικαίωσε» αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια τρύπα στο νερό, η εταιρεία απαιτεί ξανά άδειες για το μεταλλείο των Σκουριών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή την εβδομάδα θα βρίσκεται ξανά στην Αθήνα ο CEO της Eldorado Gold, Tζορτζ Μπερνς, για να «διαπραγματευτεί» με τον υπουργό κ. Σταθάκη για την έκδοση των αδειών. Μιλάμε για «διαπραγμάτευση» γιατί υποτίθεται οτι ο υπουργός πασχίζει για το δημόσιο συμφέρον το οποίο, σε αυτή την περίπτωση ταυτίζεται με την κατασκευή και λειτουργία στη χώρα μας μονάδας μεταλλουργίας χρυσού. Κατά συνέπεια, υποτίθεται πάλι, δεν θα δώσει ό,τι ζητάει η εταιρεία εαν δεν διασφαλίσει πρώτα αυτό που θέλει και που απαιτεί η σύμβαση να πάρει το Δημόσιο.
Η μέρα της μαρμότας
Από τις δηλώσεις υπουργών και υπουργικών συμβούλων γνωρίζουμε περίπου πώς θα κινηθεί το Υπουργείο: ”Η εταιρεία θα κληθεί άμεσα από το ΥΠΕΝ να συμπληρώσει τις Τεχνικές Μελέτες που λείπουν και να δώσει χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των υπολειπόμενων συμβατικών της υποχρεώσεων».
Θα κληθεί δηλαδή η εταιρεία να συμπληρώσει την τεχνική μελέτη της μεταλλουργίας που κρίθηκε ελλιπής, ανακριβής και μη σύμφωνη με τους όρους που είχαν τεθεί to 2012 από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου. Η εταιρεία είχε την υποχρέωση να πραγματοποιήσει μια σειρά δοκιμών προκειμένου να αποδειχθεί οτι η μέθοδος της ακαριαίας τήξης μπορεί να εφαρμοστεί στη Χαλκιδική με ασφάλεια σε βιομηχανική κλίμακα. Οι δοκιμές κρίθηκαν απαραίτητες δεδομένου οτι θα είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που θα επιχειρηθεί η «πατέντα» εφαρμογής της σε πυρίτες με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό. Τον όρο αυτόν η εταιρεία τότε απεδέχθη και δεν τον προσέβαλε με αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ. Αλλά δεν τον τήρησε. Τότε γιατί τον δέχτηκε; «Είχαμε καλές σχέσεις με το Υπουργείο και δεν θέλαμε να τις χαλάσουμε» δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια στην κάμερα της ERT Report ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός κ. Δ. Δημητριάδης. Δηλαδή: Λέτε εσείς, εμείς θα κάνουμε ο,τι θέλουμε. Ποτέ δεν είχε πρόθεση η εταιρεία να τηρήσει αυτόν τον όρο και δεν έχει ούτε τώρα.
Η εταιρεία έχει ήδη κληθεί και μάλιστα δύο φορές, το 2015 και το 2016, να συμπληρώσει τη μελέτη της και η απάντηση ήταν πάντα η ίδια, περιφρονητική και απαξιωτική προς το Υπουργείο: η μελέτη είναι αυτή και δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε. Τυπικά και ουσιαστικά, το θέμα της μεταλλουργίας έχει λήξει για το Υπουργείο. Η τεχνική μελέτη έχει κριθεί και απορριφθεί από την αρμόδια υπηρεσία με τις αποφάσεις Σκουρλέτη που παραμένουν ισχυρές. Παράνομα και χαριστικά προς την εταιρεία ο υπουργός, κατά τα λεγόμενα του συμβούλου του, θα το ξανανοίξει για να της δώσει κι άλλο χρόνο ώστε τάχα να κάνει αυτό που δεν έκανε 6 ολόκληρα χρόνια.
Δηλαδή σε ότι αφορά τη μεταλλουργία – που, υπενθυμίζουμε, είναι ο στόχος της σύμβασης – θα συνεχίσουμε να ζούμε τη μέρα της μαρμότας: δώσε μου τη μελέτη, δε σου δίνω τίποτα, πάρτην πίσω, προσφυγές της εταιρείας στο ΣτΕ και πάλι από την αρχή. Στο μεταξύ η εταιρεία θα κερδίζει εξάγοντας τα συμπυκνώματα χωρίς κανένα όφελος για το Δημόσιο, μέχρι να εξαντληθούν τα κοιτάσματα οπότε δεν θα έχει πλέον κανένα νόημα η μεταλλουργία.
Εκβιάζει η Eλληνικός Χρυσός; Μα τι λέτε…
Αλλά χάρη στη διαιτητική απόφαση – που είναι τόσο ντροπιαστική για το Δημόσιο που ο κ. Σταθάκης δεν την έδωσε στη δημοσιότητα – γνωρίζουμε επίσης τι αξιώσεις θα προβάλει η εταιρεία:
Στη σελ. 55 αναφέρεται οτι με έγγραφο υπόμνημα που υπέβαλε η εταιρεία δηλώνει οτι, σε περίπτωση που υποχρεωθεί να πραγματοποιήσει τις δοκιμές που έχει θέσει ως όρο η αρμόδια υπηρεσία, θα προβάλλει «την αξίωσή της να αρνηθεί την προεκπλήρωση της οικονομικά βαρύτατης υποχρέωσής της, έως ότου το Δημόσιο εγκρίνει στο σύνολό τους τις εγκρίσεις, άδειες κλπ (συνολικά πέντε) που βρίσκονται σε εκκρεμότητα»!
Το Δημόσιο βέβαια δεν ζητάει μελέτη λεπτομερούς σχεδιασμού (detailed engineering), ζητάει από το 2012 μελέτη εφαρμογής (basic engineering) και η εταιρεία με διάφορα προσχήματα αποφεύγει να την κάνει. O κ. Σταθάκης έχει φέρει το Δημόσιο στη θέση να εκβιάζεται από μια εταιρεία που επανειλημμένως αρνείται να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Η εταιρεία δηλώνει οτι αν το Υπουργείο επιμείνει να της ζητάει να αποδείξει έστω και τώρα οτι το εργοστάσιο μεταλλουργίας μπορεί πραγματικά να υλοποιηθεί – παρά το οτι υπάρχουν διοικητικές αποφάσεις που έχουν κρίνει οτι δεν μπορεί – θα αξιώσει (!) να της δοθούν πρώτα όλες οι άλλες άδειες. Nα δοθούν δηλαδή οι άδειες ενώ είναι σε ισχύ η απόφαση Σκουρλέτη που απαγορεύει να δοθούν. Στο σύνολό τους κιόλας, συνολικά πέντε. Ωστε η εταιρεία να έχει όλα όσα χρειάζεται για να προχωρήσει στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων, τη στιγμή που το εργοστάσιο-στόχος της σύμβασης είναι στον αέρα. Να δοθούν άδειες ενώ αντίθετα θα έπρεπε να ανακληθούν άμεσα η έγκριση τεχνικής μελέτης και η ΑΕΠΟ που παραβιάζονται, προκειμένου να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον.
Το ρητό που αρμόζει εδώ είναι το «δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ’ανέβει στο κρεβάτι».