Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Novartis συμφώνησε με τις αμερικανικές Αρχές να καταβάλει περίπου 700 εκατ. δολάρια για να κλείσει άλλη μια υπόθεση διαφθοράς, που αφορά πανάκριβα δώρα σε γιατρούς με ανταλλάγματα. Η φαρμακευτική βιομηχανία καλείται να καταβάλει 678 εκατ. δολάρια στην αμερικανική κυβέρνηση και σε άλλα κράτη προκειμένου να λύσει εξωδικαστικά την αγωγή για ένα πρόγραμμα «ομιλητών», που έτρεχε από το 2002 έως το 2011.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, με το πρόσχημα επιμορφωτικών συγκεντρώσεων, ξόδεψε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για εξεζητημένα γεύματα, σκάφη, εκδρομές σε θέρετρα με γκολφ, αθλητικές εκδηλώσεις και αμοιβές ομιλητών. Όπως επισημαίνεται, είμαι χαρακτηριστικό πως οι γιατροί συχνά δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν παρουσιάσεις στις λεγόμενες διαλέξεις και ότι υπήρξαν ελάχιστες ή καθόλου συζητήσεις σχετικά με την ιατρική στις εκδηλώσεις αυτές, σύμφωνα με τον διακανονισμό.
Για παράδειγμα ένας γιατρός, ο οποίος έγραψε περισσότερες από 8.000 συνταγές για φάρμακα της Novartis, έλαβε 320.000 δολάρια. Ένας άλλος γιατρός που έγραψε 9.000 συνταγές έλαβε 220.000 δολάρια και ένας τρίτος γιατρός που έγραψε 3.600 συνταγές πληρώθηκε πάνω από 200.000 δολάρια.
Ο διακανονισμός της αγωγής ανακοινώθηκε από τον γενικό εισαγγελέα του Μανχάταν, Όντρει Στράους, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία έκανε φανφάρες με «αμοιβές διαλέξεων, υπερβολικά γεύματα και πανάκριβα ποτά που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από δωροδοκίες για να ζητήσουν από τους γιατρούς σε όλη τη χώρα να συνταγογραφήσουν φάρμακα της Novartis». Ο Γουίλιαμ Σουίνι Τζ. επικεφαλής του γραφείου FBI της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η συμπεριφορά της εταιρείας ήταν «κατακριτέα και ανέντιμη».
Ο Vas Narasimhan, διευθύνων σύμβουλος της Novartis, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι η εταιρεία έχει ήδη αλλάξει, «με νέα ηγεσία, ισχυρότερη κουλτούρα και πιο ολοκληρωμένη δέσμευση για την ηθική που είναι ενσωματωμένη στην καρδιά της εταιρείας μας».