Ο διεθνής μεσολαβητής του ΟΗΕ Λάχνταρ Μπραχίμι δήλωσε ότι οι δύο πρώτοι γύροι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία στη Γενεύη δεν σημείωσαν αρκετή πρόοδο, αλλά ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ατζέντα ενός τρίτου γύρου, σε ημερομηνία που δεν προσδιορίστηκε.
 
Ο Μπραχίμι δήλωσε ότι η τελευταία σύνοδος του δεύτερου γύρου των συνομιλιών ήταν «τόσο επίπονη όπως και όλες οι συναντήσεις που είχαμε, αλλά συμφωνήσαμε σε μία ατζέντα για τον τρίτο γύρο, όταν αυτός πραγματοποιηθεί», αναφερόμενος στα σημεία που θα συζητηθούν, τα οποία περιλαμβάνουν τη βία και την τρομοκρατία, τη μεταβατική κυβέρνηση, τους εθνικούς θεσμούς και την εθνική συμφιλίωση.


Ζήτησε συγγνώμη
 

«Ζητώ συγγνώμη που αυτοί οι δύο γύροι δεν απέφεραν πολλά», είπε, προσθέτοντας ότι η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε την εισήγησή του στον επόμενο γύρο των συνομιλιών οι δύο πλευρές να ασχοληθούν με την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» την πρώτη ημέρα και με το μεταβατικό κυβερνητικό σώμα τη δεύτερη.
 
Νωρίτερα, ο Άχμαντ Τζακάλ, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι ήταν μία σύντομη, τεταμένη σύνοδος, στην οποία κυριάρχησαν οι διαφορές για το χειρισμό των θεμάτων της βίας και της πολιτικής μετάβασης.
 
«Ο κ. Μπραχίμι δεν όρισε ημερομηνία για έναν τρίτο γύρο, αλλά κατέστησε σαφές ότι αναμένει πως θα υπάρξει (τρίτος γύρος)», είπε.