Στις συνομιλίες παίρνουν μέρος οι πρόεδροι της Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος ΓΣΕΕ , της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ , καθώς και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΣΕΒ .
 
Οπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων υποστηρίζουν το διάλογο, αλλά αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τη δυνατότητα της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει όσα συμφωνήσουν, ειδικά αν κάποια απ' αυτά θεωρηθεί ότι δεν συμβαδίζουν με τις θέσεις της τρόικας. Εχουν ταχθεί υπέρ της συλλογικής διαπραγμάτευσης και της διατήρησης του αυτόνομου ρόλου τους, ενώ αντιμετωπίζουν με κάποιες αποκλίσεις ζητήματα που αφορούν στις συμβάσεις και στους κατώτατους μισθούς.
 
Η πλευρά της ΓΣΕΕ βάζει «κόκκινες γραμμές» σε μισθούς και συμβάσεις, ζητώντας την επαναφορά στα προ μνημονίου επίπεδα, με ελεύθερες τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, επαναφορά της μετενέργειας, του ΟΜΕΔ, ΟΕΕ και ΟΕΚ και την άμεση λήψη μέτρων στήριξης των ανέργων.
 
Η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται υπέρ της άρσης μείωσης 22% του κατώτατου μισθού, ώστε να φθάσει στα 711 ευρώ (από τα 586 ευρώ), με μείωση 5% και ζητεί την επαναφορά της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων.
 
Η ΕΣΕΕ συμφωνεί στην υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ με άρση της μείωσης 22% του κατώτατου μισθού, ώστε να φθάσει στα 701 ευρώ (από τα 586 ευρώ) με μείωση 7%.
 
Ο ΣΕΒ δεν αρνείται τον επαναπροσδιορισμό των κατώτατων ορίων με διορθωτικές κινήσεις που θα συγκλίνουν στα προ της μείωσης επίπεδα, θέτοντας όμως ζητήματα για την άρση εμποδίων και αγκυλώσεων στην αγορά, τα οποία θεωρείται ότι λειτουργούν ως τροχοπέδη στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Θέματα όπως η απλούστευση των διαδικασιών, η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και φορολογικά ζητήματα, αλλά και η μείωση των μισθών των κλαδικών-«ευγενών» συμβάσεων, ιδιαιτέρως σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από τη διαρκώς οξυνόμενη κρίση, αποτελούν αιχμή των θέσεων του ΣΕΒ.