Ερωτηθείσα σχετικά με τον σκοπό της επίσκεψης του κουαρτέτου στην Αθήνα, απάντησε πως πρόκειται για μία αποστολή «τεχνικού» χαρακτήρα, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε πως η εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα τεθεί, επίσης, επί τάπητος κατά την επίσκεψη στην Αθήνα και αποτελεί «μέρος της συνεχιζόμενης, στενής συνεργασίας μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας».

Ωστόσο, η κ. Μπράιτχαρντ δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να δώσει «λεπτομέρειες» για το περιεχόμενο των συζητήσεων, παραπέποντας στις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, για την Ελλάδα, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στη Μπρατισλάβα την περασμένη Παρασκευή.

Από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ,  το 1,7 δισ. ευρώ θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν σε:

  • Καταπολέμηση της διαφθοράς (15.30), που αποτελεί αντικείμενο του υπουργείου Δικαιοσύνης
  • Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (14.30). Πρόκειται κυρίως για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου, το οποίο θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς και δύο εκπροσώπους των θεσμών (μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος).
Πρόκειται για δύο από τα συνολικά 15 προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί πριν από τρεις μήνες, προκειμένου να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ από τη δόση του Ιουνίου.
 
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να μπουν στο τραπέζι τα θέματα που αφορούν στη νέα διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στη νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την επικύρωση της σύμβασης του Ελληνικού από τη Βουλή, τη μεταβίβαση ποσοστού του ΟΤΕ από το Δημόσιο στη deutsche telekom και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα ώστε να μην «παγώσουν» οι ωριμάνσεις στο μισθολόγιο των ενστόλων. 
 
Επιπλέον, θα εξεταστεί η πορεία του Προϋπολογισμού, με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται βέβαιη ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του «κόφτη».
 
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Euro Working Group. Αυτό θα σημαίνει εκτός από συμφωνία και ότι οι θεσμοί θα έχουν ετοιμάσει την «έκθεση συμμόρφωσης» προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία προβλέπει την κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή ενός ακόμη νομοσχεδίου με προαπαιτούμενα.
 
Η ελληνική πλευρά θέλει να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος διαβουλεύσεων το ταχύτερο δυνατό ώστε να ξεκινήσει άμεσα η β’ αξιολόγηση που περιλαμβάνει πάνω από 40 προαπαιτούμενα. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο με προοπτική να κλείσει το Δεκέμβριο και να εκταμιευθούν περίπου 6,1 δισ. ευρώ.