Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη ήταν μαραθώνια και ολοκληρώθηκε μετά τις 3:30 τα ξημερώματα της Κυριακής, έχοντας διαρκέσει περισσότερες από 12 ώρες.
 
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνουν εκ νέου τα εργασιακά με τους δανειστές να μην αρκούνται σε ένα απλό χρονοδιάγραμμα συζήτησης των ανοιχτών θεμάτων έως το τέλος του χρόνου αλλά να ζητούν από τώρα να αποσαφηνιστεί η κατεύθυνση των αλλαγών.  Μεταξύ των ζητουμένων είναι η μείωση της μετενέργειας από τους 6 μήνες στους 3 μήνες, η ρητή δέσμευση αλλαγών στην συνδικαλιστική νομοθεσία και κυρίως στις διατάξεις που πατάνε στον νόμο 1264/82 και φυσικά θέτουν θέμα απελευθέρωσης του καθεστώτος των απολύσεων δίχως να απαιτείται η συναίνεση του υπουργού Εργασίας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
 
Οι «4» ζητούν διεύρυνση προς τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα της κύριας φορολογικής βάσης αφού δεν αποδέχονται την άυξηση των συντελεστών φορολόγησης/εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, αντιθέτως θέτουν θέμα αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Επίσης ζητούν αλλαγές που πλήττουν την «καρδιά» του νόμου για τις «100 δόσεις» απαιτώντας αυξήσεις επιτοκίου ακόμη και για μικρά χρέη προς το δημοσιο καθώς και εισοδηματικά κριτήρια υπαγωγής. Επίσης προσαρμογή των δόσεων στο τεκμαρτό εισόδημα του οφειλέτη, που πρακτικά θα οδηγήσει στην αύξηση του μεγέθους της μηνιαίας δόσης . Παράλληλα ζητούν η διατήρηση του δικαιώματος υπαγωγής στην ρύθμιση να εξαρτάται από την απόλυτη συνέπεια του οφειλέτη. Για το αγροτικό ζήτημα εξετάζεται ο σταδιακός χαρακτήρα των φορολογικών κινήτρων (επιδότηση πετρελαίου κ.λ.π) καθώς και η αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού και φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος.
 
Δύσκολα τα πράγματα και στα ενεργειακά αφού η πλευρά των δανειστών πιέζει για άμεση απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας σε αντίθεση με τις διακυρηγμένες κυβερνητικές θέσεις για το θέμα. Ανοιχτά παραμένουν επίσης θέματα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις (οι δανειστές διαφωνούν με το κυρίαρχο μοντέλο των συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτών) καθώς και για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Συγκεκριμένα, στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να απαρτίζεται από δύο άρθρα, ένα για τη νέα δανειακή σύμβαση με προσάρτημα το μνημόνιο και ένα για τα προαπαιτούμενα, τα οποία «κλείδωσαν» στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση της ελληνικής πλευράς με το κουαρτέτο και αφορούν στις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στην αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
 
Οι πρόωρες συντάξεις δεν θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε να μελετηθούν πιο προσεκτικά οι επιπτώσεις και να αποφευχθούν στρεβλώσεις.

 
Παρά τις δυσκολίες όμως η κυβέρνηση προσδοκά στο σενάριο της κατά το συντομότερο δυνατόν κατάληξη της διαπραγμάτευσης, μέσα στην εβδομάδα.  Για τον λόγο αυτό οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς ενώ την Κυριακή το μεσημέρι συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.