Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Ν. Κοτζιάς μετέβη τη Δευτέρα στη Βιέννη όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν την Τρίτη με τον Μάθιου Νίμιτς του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που έχει αναγγείλει ο Μ. Νίμιτς.
Σε δηλώσεις που έκανε προ ημερών ο Ν. Κοτζιάς, δεν έχει κριθεί κάτι ως προς την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς «όλα είναι στη διαπραγμάτευση». Παράλληλα, είχε δηλώσει ως προς την ονομασία ότι η ελληνική πλευρά «έχει μπροστά της μία σειρά από σύνθετες ονομασίες, ανάμεσα στις οποίες προτιμά αυτές που έχουν σλαβική χροιά στη φωνητική τους». Η ελληνική πλευρά έχει τονίσει πως οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για το θέμα, μέσα από τις οποίες θα υπάρξει ένα Σύμφωνο που θα αποτελέσει βάση για τη συμφωνία.
«Εκτός πραγματικότητας το να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία»
Σε ομιλία τους προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την ονομασία της ΠΓΔΜ και ξεκαθάρισε πως είναι εκτός πραγματικότητας να μην περιέχεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας, καθώς αυτό είναι ήδη αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.
«Όμως ποιο ήταν το μήνυμα αυτής της εκδήλωσης; Η ελληνικότητα της Μακεδονίας; Αν ήταν αυτό, κρούουν ανοιχτές πόρτες. Ήταν να μην βρεθεί λύση; Αν είναι αυτό είναι λάθος. Η μήπως το αίτημα ήταν, μην δώσετε το όνομα Μακεδονία. Γιατί αυτό είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Γιατί ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε άλλη, αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα. Γιατί αυτό, το έχει αποδεχθεί η Ελλάδα ήδη από τον Πόλεμο και μετά. Πρώτα έχει αποδεχθεί το όνομα της σοσιαλιστική Δημοκρατία, μετά με το όνομα του ομόσπονδου κράτος. Το αποδέχθηκε και ως προσωρινή ονομασία που κινδυνεύει να παγιωθεί. Τι είναι το ΠΓΔΜ;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Βουλγαρικές ενστάσεις για «Άνω Μακεδονία» ή «Βόρεια Μακεδονία»
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, δήλωσε ότι οι προτάσεις για «Άνω Μακεδονία» ή «Βόρεια Μακεδονία» είναι εις βάρος του βουλγαρικού συμφέροντος. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας παραχώρησε συνέντευξή στο βουλγαρικό κανάλι bTV και δήλωσε πως είναι θετικό το γεγονός πως έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας, ωστόσο η όποια απόφαση υπάρξει δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος των βουλγαρικών συμφερόντων.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας τόνισε πως ονομασίες όπως «Άνω Μακεδονία» ή «Βόρεια Μακεδονία» είναι μη αποδεκτές. «Πάνω απ’ όλα αναγνωρίζουμε τη ‘’Μακεδονία’’ με το συνταγματικό της όνομα, αλλά θεωρούμε ότι προτάσεις όπως ‘’Άνω Μακεδονία’’ ή ‘’Βόρεια Μακεδονία’’, είναι λύσεις υπέρ της Ελλάδας, αλλά εις βάρος του βουλγαρικού συμφέροντος. Η ονομασία ‘’Βόρεια’’ ή ‘’Άνω Μακεδονία’’ περιλαμβάνει την περιοχή του Πιρίν (σ.σ οροσειρά της Μακεδονίας που ξεκινά από τη νοτιοδυτική Βουλγαρία και καταλήγει στην Ελλάδα ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Δράμας),η περιοχή του Αιγαίου δεν μας απασχολεί και δεν το σχολιάζουμε. Το θέμα πρέπει τουλάχιστον να συζητηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών».
Παράλληλα, έκανε έμμεσα λόγο για παρέμβαση των ΗΠΑ στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων οφείλεται στις πιέσεις της Δύσης, «πιθανότατα πέραν του ωκεανού».