Οι επικεφαλής της τριμερούς αναμένονται στην Αθήνα στις 11 του μήνα. Την ίδια ώρα η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει ότι θα ήταν καλύτερο η ελληνική κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις για μειώσεις φόρων.
Η νέα επίσκεψη της τρόικας, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται μια πιο χαλαρή αξιολόγηση των ελεγκτών, κατ´ εντολή των πολιτικών τους προϊσταμένων, δεν επιτρέπει εφησυχασμό και όλοι πλέον κινούνται στους ρυθμούς της τρόικας.
 
Παρά το γεγονός ότι η επίμαχη συζήτηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016 μετατίθεται για το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές, «ο έλεγχος είναι έλεγχος» έλεγε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. 
 
Ο Σαμαράς είχε δώσει συγκεκριμένες εντολές στα Υπουργεία που εμπλέκονται με την τήρηση των προαπαιτούμενων που απορρέουν από το μνημόνιο και ευελπιστεί να μην υπάρξουν και πάλι κίτρινες κάρτες, καθώς η τρόικα θα ελέγξει την εκπλήρωση των τριών προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί προκειμένου να εκταμιευθούν τα 3,3 δισ. ευρώ της δόσης του Ιουνίου.
 
Μια πρόγευση για την επίσκεψη της τρόικας είχαμε την περασμένη Παρασκευή με την συνάντηση στην Αθήνα του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό, ο οποίος του έθεσε και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Στη συνάντηση αυτή δόθηκε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα και πιστή τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς αποτελούν βασική συνθήκη για να ξεκινήσει συζήτηση για νέα ελάφρυνση του δημοσίου χρέους από την άνοιξη του 2014.
 
Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα είναι και ένα από τα θέματα που θα τεθούν και στις συζητήσεις που θα έχει η τρόικα με το οικονομικό επιτελείο, ενώ εάν η τρόικα προβάλλει και πάλι ενστάσεις, η κυβέρνηση έχει έτοιμη την αντιπρόταση για πιλοτική μείωση του εν λόγω συντελεστή από την 1η Ιουλίου. 
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ στα μέσα του Ιουνίου, αφού το ποσό έχει εγκριθεί πολιτικά από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά για να μην υπάρξει εμπλοκή, πρέπει άμεσα να προχωρήσουν συγκεκριμένες δράσεις. 

Τρόικα και ΥΠΟΙΚ υπολογίζουν το έλλειμμα στα 2,4 δισ. στο τετράμηνο, ενώ η Eurostat στα 5,1 δισ.
Στα …διπλά δημοσιονομικά βιβλία, επισημαίνει η «Ναυτεμπορική», επέστρεψε η Ελλάδα, καθώς οι παρενέργειες του προγράμματος προσαρμογής, οδηγούν σε διόγκωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, την οποία παραβλέπει η τρόικα, αλλά όχι η Eurostat, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ασφαλώς και συντάσσεται με την τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό, το έλλειμμα του 2012, βρέθηκε στο 6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την τρόικα και στο 10% σύμφωνα με τη Eurostat, καθώς εξαιρέθηκε το ποσό των ενισχύσεων προς τις τράπεζες, ενώ στον προϋπολογισμό του 2013, θα εμφανιστούν «κάτω από τη γραμμή» οι πληρωμές 8 δισ. ευρώ, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
 
Η διαφορά στο έλλειμμα «με πληρωμές χρεών» και «χωρίς πληρωμές χρεών» είναι εμφανής από το πρώτο τετράμηνο του 2013, που φτάνει στο 2,1 δισ. ευρώ, και σε κάθε περίπτωση, παρά την ανοχή της τρόικας, τα στοιχεία δείχνουν πως η πραγματική δημοσιονομική εξυγίανση θα καθυστερήσει και θα επηρεάσει και τη στάση των αγορών, στην προοπτική της έκδοσης από την Ελλάδα μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων, για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2010.

Η τρόικα χρησιμοποιεί διαφορετική μέθοδο προσέγγισης του ελλείμματος εξαιρώντας τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και τις ενισχύσεις των τραπεζών, που έχουν και τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στο έλλειμμα, τις οποίες όμως δεν αγνοεί η Eurostat. Στόχος της τρόικας είναι να εμφανιστεί ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και να καλυφθούν οι αδυναμίες του προγράμματος, που λόγω της βαθύτερης της προβλεπόμενης (από τρόικα και ΥΠΟΙΚ) ύφεσης έχει ξεφύγει από τους στόχους.

Περισσότερα εδώ