Οι δύο μεριές ανέλαβαν την ευθύνη να προετοιμάσουν δύο έγγραφα με τις απόψεις τους για το πώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια του κράτους και των πολιτών, καθώς και για τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης. Υπάρχουν σκέψεις για διάσκεψη που θα «κλειδώσει» την τελική συμφωνία στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

Ανοικτό το ενδεχόμενο σημαντικών εξελίξεων τη Δευτέρα, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να μεταβούν στην Ελβετία οι Αλέξης Τσίπρας και Τερέζα Μέι. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ακύρωσε τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της G20 στο Αμβούργο, προκειμένου να παραμείνει στην Ελβετία.

«Αργή πρόοδος» σύμφωνα με τον Γκουτέρες

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε την Παρασκευή πως παρατηρείται «αργή πρόοδος» στη διάσκεψη, αν και έχουν επιλυθεί κάποια κρίσιμα και δύσκολα ζητήματα, ενώ δήλωσε πως οι συζητήσεις που γίνονται δείχνουν ότι οι δύο πλευρές δείχνουν πως επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

«Οι συζητήσεις τις τελευταίες μέρες έδειξαν ότι υπάρχει δέσμευση να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι η ασφάλεια της μίας κοινότητας δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος της άλλης. Εάν θέταμε μια προθεσμία, θα βοηθούσαμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να μην λυθεί το πρόβλημα».

Σταθερά προκλητική η Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά να «ξυπνήσουν από το όνειρο» και να σταματήσουν να ζητούν την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους στο Κραν Μοντάνα , ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε την Παρασκευήπως οι απαιτήσεις της Αθήνας και της ελληνοκυπριακής πλευράς για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, είναι ένα όνειρο που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα περιμένουν να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να φύγει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο. Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου και έκανε λόγο για τακτικισμούς από την ελληνοκυπριακή πλευρά που οφείλονται στις ελληνοκυπριακές εκλογές.