«Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης, επέλεξε για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τον μέχρι σήμερα αρχαιότερο αντιπρόεδρό του, κ. Αθανάσιο Ράντο» ανέφερε σε μία λιτή ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την θέση της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, άφησε «ακέφαλο» το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο, Αθανάσιο Ράντο, να εκτελεί χρέη προέδρου στις τελευταίες συνεδρίασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σειρά υποθέσεων.

Με βάση την αρχαιότητά του, αλλά και τις βαθιά συντηρητικές του απόψεις, ο αντιπρόεδρος Ράντος επελέγη τελικά από το υπουργικό συμβούλιο για να αναλάβει την ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταφέρνει να βάλει πρόωρα έναν «δικό της άνθρωπο» και στην κεφαλή του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Ο Αθανάσιος Ράντος είναι κάθε άλλο παρά άγνωστος, τόσο στο δικαστικό σώμα, όσο και στο ευρύτερο κοινό, κυρίως για τις θέσεις του. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ο ίδιος που βρέθηκε απέναντι από την προηγούμενη ηγεσία του ΣτΕ σε σειρά υποθέσεων. Μεταξύ άλλων, μειοψήφησε στην υπόθεση των νέων ταυτοτήτων ψηφίζοντας υπέρ της αναγραφής θρησκεύματος, μειοψήφησε ενάντια στις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, πολέμησε τις διατάξεις του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδεις, αλλά και τον νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια. Παράλληλα, βρέθηκε απέναντι σε συναδέλφους του που ζητούσαν να σταματήσουν οι θρησκευτικές τελετές στους δικαστικούς χώρους, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είχε απορρίψει τις προσφυγές αντισυνταγματικότητας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ευχαριστώ την Πολιτεία, που, με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το υπουργικό συμβούλιο, με τίμησε με το ανώτατο για την Δικαιοσύνη αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας» ανέφερε στις πρώτες δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ, ενώ δεσμεύτηκε για ένα «ανοικτό» και «ευρωπαϊκό» δικαστήριο.

«Για το σύντομο διάστημα που μου απομένει να ασκήσω τα νέα καθήκοντα μέχρι την αφυπηρέτηση, δεν μπορώ να υποσχεθώ στην Πολιτεία, την κοινωνία και τον πολίτη, τίποτα άλλο παρά ό,τι ήταν το αποκλειστικό ενδιαφέρον όλα αυτά τα 47 χρόνια: κάθε προσπάθεια και μόχθο για ένα δικαστήριο που, διατηρώντας το κύρος του και την περιωπή του, θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και τον πολίτη και θα προσπαθεί να επιλύει αποτελεσματικά τις διαφορές, όπως αρμόζει σε κάθε δικαστήριο ευρωπαϊκής χώρας που σέβεται τον εαυτό του» ανέφερε συγκεκριμένα.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της άτυπης αντικατάστασης της Αικ. Σακελλαροπούλου ως αρχαιότερος αντιπρόεδρος, ο Αθ. Ράντος προήδρευσε του ΣτΕ στην απόφαση της παράδοσης του αποκαλούμενου Mr Bitcoin, Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία -και κατά συνέπεια στις ΗΠΑ που τον ζητούσαν διακαώς, αλλά και εκείνο για το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακείων στους μη φαρμακοποιούς.

Σημειώνεται τέλος πως το προσεχές διάστημα, στα έδρανα του ΣτΕ αναμένεται να τεθούν ζητήματα όπως η συνταγματικότητας των μνημονιακών περικοπών των συντάξεων, δώρων και επιδομάτων, την καρατόμηση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλου να μην υπογράψει τις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου από την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και πλήθος προσφυγών κοινωνικών ομάδων για τα ατομικά τους δικαιώματα.