Ο σεισμός σημειώθηκε στις 23.47 (τοπική ώρα, 20.02 ώρα Ελλάδας) χθες με μέγεθος 6,4 βαθμών, σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο του Νεπάλ. Το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού σε 5,7 βαθμούς, αναθεωρώντας το από τους 6,2 βαθμούς που είχε ανακοινώσει νωρίτερα. Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) ο σεισμός είχε μέγεθος 5,6 βαθμών. Η δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και στο Νέο Δελχί της γειτονικής Ινδίας.

Αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία με την ορεινή περιοχή κοντά στο επίκεντρο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων, δυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού, όπου επίσης έγινε αισθητή η δόνηση. Η περιοχή έχει πληθυσμό 190.000 κατοίκων με χωριά να είναι διασκορπισμένα σε απομακρυσμένους λόφους.

«Ο αριθμός των τραυματιών μπορεί να είναι εκατοντάδες και οι θάνατοι θα μπορούσαν να αυξηθούν επίσης», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο αξιωματούχος της περιοχής Jajarkot, Harish Chandra Sharma.

Αν και το μέγεθος του σεισμού δεν ήταν σοβαρό, οι ζημιές και ο αριθμός των νεκρών θα είναι πιθανότατα μεγάλος λόγω της κακής ποιότητας κατασκευής στην περιοχή και του ότι χτύπησε ενώ οι άνθρωποι κοιμόντουσαν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι εργασίες διάσωσης αναμένεται να είναι αργές καθώς οι ομάδες έκτακτης ανάγκης πρέπει πρώτα να καθαρίσουν τους δρόμους που έχουν αποκλειστεί από κατολισθήσεις σε πολλά σημεία, είπαν, προσθέτοντας ότι έχουν ζητηθεί ελικόπτερα και μικρά αεροπλάνα να είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.