«Το υπουργικό συμβούλιο ήταν στη συμφωνία συνασπισμού με τον Γκαντς, κατόπιν αιτήματός του. Αφού έφυγε ο Γκαντς» τόνισε «δεν χρειάζεται πλέον το υπουργικό συμβούλιο».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ παραιτήθηκε επίσημα την προηγούμενη Κυριακή (09/06), αποσύροντας την μόνη συντηρητική  δύναμη από τον ακροδεξιό συνασπισμό της κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου είχε αντιμετωπίσει πιέσεις από τους εθνικιστικές-θρησκευτικούς εταίρους του στον συνασπισμό, τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ να τους περιλάβει στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, μια κίνηση που λέγεται ότι θα οδηγούσε σε αύξηση των εντάσεων με διεθνείς εταίρους, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον ακροδεξιό Νετανιάχου, δεν θα σχηματιστεί νέο υπουργικό συμβούλιο από τους ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού.

Πλέον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μεταβιβάζει ορισμένα από τα θέματα στο υπουργικό συμβούλιο πολιτικής ασφάλειας για συζήτηση, ενώ θα συνεχίσει να λαμβάνει τις πολεμικές αποφάσεις μέσω ενός μικρότερου συμβουλευτικού σχήματος.

Την Κυριακή (16/06), ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι «για να επιτευχθεί ο στόχος της εξάλειψης της Χαμάς, έλαβε αποφάσεις που δεν ήταν πάντα αποδεκτές από το στρατιωτικό κλιμάκιο» μιλώντας στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Έχουμε μια χώρα με στρατό και όχι έναν στρατό με μια χώρα» είπε την ώρα που συντελείται η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.