Η ψηφοφορία της Παρασκευής αποτελεί πρόκληση για τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αυτή την εβδομάδα ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής μιας κυβέρνησης που έχει θέσει ως προτεραιότητα την επέκταση των εποικισμών.

«Ο εβραϊκός λαός δεν είναι κατακτητής στη γη του ούτε στην αιώνια πρωτεύουσά μας την Ιερουσαλήμ και κανένα ψήφισμα του ΟΗΕ δεν μπορεί να διαστρεβλώσει αυτήν την ιστορική αλήθεια», είπε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από την «απεχθή απόφαση», όπως μεταδίδει το Reuters.

Μέλη της νέας κυβέρνησης του Νετανιάχου έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τους οικισμούς με αναπτυξιακά σχέδια, προϋπολογισμούς και εξουσιοδότηση δεκάδων φυλακίων που κατασκευάστηκαν χωρίς άδεια.

Το υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει νεοσύστατες θέσεις και αναδιαρθρωμένους ρόλους που εκχωρούν ορισμένες από αυτές τις εξουσίες σε εταίρους του συνασπισμού υπέρ των εποίκων, οι οποίοι τελικά στοχεύουν να επεκτείνουν την ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη.

Ο Νετανιάχου, ωστόσο, δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για επικείμενα βήματα για την προσάρτηση των εποικισμών, μια κίνηση που πιθανότατα θα κλονίσει τις σχέσεις του με τους δυτικούς και τους Άραβες συμμάχους.